Тази рецепта изуми милиони хора по света и ме спечели завинаги, когато я опитах. Наистина, това е толкова вкусно ястие, на което не можете да устоите. За сочния вкус на изпечените на фурна макарони главна заслуга има кремообразният бял сос. Ето какво ви трябва, за да си приготвите най-вкусните макарони на фурна с кайма или с други думи - Макаронена мусака с невероятна заливка :
Макаронена мусака със заливка
Продукти:
2 глави лук
2 скилидки чесън (може и повече на вкус)
400 г кайма
3 домата (доматен сос)
20 г доматено пюре/сос
сол, смлян черен пипер, мащерка, лют пипер
500 г паста ( макарони по избор)
За соса:
1 л прясно мляко
70 г брашно
60 г масло
сол
20 г + 100 г настърган кашкавал
Приготвяне:
Поставете 20 мл олио в тиган с незалепващо покритие и го включете да се загрее на умерена температура. Нарежете на ситно две глави лук и две големи скилидки чесън, а може и повече. Добавете ги към олиото и разбъркайте.
Когато лукът е глазиран и омекне за около 5 минути, добавете 400 г кайма (смесена или по желание). Разбъркайте и оставете да къкри месото при непрекъснато бъркане, докато се изпари излишната течност и то смени цвета си.
След това добавете три настъргани или ситно нарязани домата, а ако нямате пресни, използвайте доматен сос. Добавете супена лъжица (20 г) доматено пюре, както и една чаена лъжичка различни подправки на вкус. Можете да добавите някои подправки, които обикновено използвате при приготвянето на каймата.
Разбъркайте добре и оставете да къкри още няколко минути, за да се комбинират всички вкусове. Сложете вряща вода настрана в тенджера, след което добавете супена лъжица сол (8 г), 10 мл олио (не е необходимо) и 500 г паста.
Разбъркайте макароните, за да не залепнат и ги оставете да се варят според предписаното време, като от време на време разбърквате. През това време в друга тенджера на огъня сложете 60 г масло и когато се разтопи, добавете брашното (70 г).
Бъркайте непрекъснато, докато брашното се запържи и леко потъмнее. След това започнете постепенно да добавяте млякото (1 литър, предварително затоплено) при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки. Сварете млякото при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Добавете малко сол (5 г) и настърган кашкавал (20 г)
Разбъркайте, докато кашкавалът се разтопи, след което добавете сварените и прецедени макарони към соса бешамел. Разбъркайте добре, за да се попие равномерно цялата паста. Намажете средно голяма огнеупорна тава или дълбока тава с 20 мл олио, след което наредете половината от макароните на дъното.
Заравнете, след което равномерно разпределете плънката от запържената кайма върху пласта макарони.
След това се нареждат останалите макарони и отгоре се поръсват 100 г настърган кашкавал или пармезан.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
Да ви е сладко!