Хъркането е неприятен звук, който се получава в резултат на затруднение или запушване на дихателните пътища. Смята се за едно от най-дразнещите смущения на съня, тъй като появата му би могла да попречи на съня и приятната почивка.
Макар че повечето случаи на хъркане са леки и временни, на някои хора се налага посещение при доктор в следствие на обструктивна сънна апнея.
Докато хъркате, тъй като нивата на кислород спадат, дишането се връща към нормалното с по-силен звук, което показва, че въздухът се опитва да премине през тесен респираторен канал.
Макар и в доста случаи да е нужна медицинска интервенция, има някои здравословни навици, които биха могли да помогнат значително да намалите този проблем.
Например някои храни имат свойството и хранителните вещества, които отпускат дихателните канали и намаляват шансовете за хъркане, докато си почивате.
По-долу ще споделим най-добрите 7 храни, които могат да ви помогнат с този проблем.
Тофуто е храна, идваща от източна Азия. Приготвя се чрез процеси на коагулация и пресоване на соево мляко по сходен начин с приготвянето на сирене от мляко.
Характеризира се с мека текстура и кремаво-бял цвят в добавка към високото му хранително съдържание и малкото калории.
Независимо че е познато като храна за здравословно отслабване, то е и страхотно средство срещу продължителното хъркане.
Това е така, защото тофуто отпуска гърлото и позволява продължителното и плавно дишане по време на сън.
Ценен поради високото си съдържание на есенциални хранителни вещества и натурални захари, медът е чудесна храна за борба с множество заболявания, които влияят на качеството ви на сън. Тъй като облекчава гърлото и дихателните пътища, той е идеално средство за предотвратяване на хъркане, причинено от конгестия. Също така с поглъщането му се стимулира производството на мелатонин, химично вещество, предизвикващо дълбок сън и възстановяване.
Всички видове мазна риба съдържат огромно количество антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които носят множество здравословни ползи, когато се поемат от тялото. Яденето на такъв тип риба поне два пъти седмично прочиства артериите, намалява излишния холестерол и предотвратява развитието на сърдечносъдови заболявания.
В допълнение към това, тя е добра хранителна добавка за хората, които се борят с хъркането, тъй като натуралните мазнини в нея отпускат мускулите на гърлото и намаляват респираторните затруднения.
Чесънът съдържа серни съединения, които след поемане отпушват респираторния тракт и предотвратяват развитието на инфекции. Когато се яде суров, той оказва противовъзпалителен ефект върху гърлото, намалявайки дразнещите дихателни звуци, които хъркането причинява по време на сън.
Считан за една от най-полезните мазнини, която може да добавим към диетата си, зехтинът е добро средство срещу неудобното и повтарящо се хъркане. Богат е на есенциални мастни киселини и противовъзпалителни вещества, които помагат за по-качествения сън. Те постигат това, като предотвратяват задръстването или стесняването на респираторните канали.
Бадемите, както и бадемовото мляко, което получавате от тях, са добро средство за борба с досадното среднощно хъркане. Те предоставят много количество витамини, минерали и полезни мазнини. Консумирането им укрепва и облекчава тъканите на гърлото, за да не бъдат засегнати от вибрациите по време на дишане.
Те са също и много засищащи и намаляват прекъсването на съня, причинени от чувство на глад.
Розмаринът е здравословна билка, която освен че прави ястията чудесни на вкус, има също и силни медицински ползи, които помагат да опазите здравето си. Неговите отхрачващи, противовъзпалителни и отпушващи свойстваулесняват лечението на възпаленията на гърлото. Те намаляват също и симптомите на сънна апнея и честото хъркане.
Розмаринът допринася също и за прочистването на дихателните пътища. Това спомага да се премахнат токсините и да се допусне кислородът да премине лесно през тях. Гореспоменатите храни не са перманентно решение срещу хъркането. Въпреки това консумирането им редовно или ежедневно спомага да се намали този неудобен симптом.