Не, не сте дебели! Ето 5те опасни храни, които причиняват подуване на корема

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Не, не сте дебели! Ето 5те опасни храни, които причиняват подуване на корема
10945
Снимков материал: pixabay.com
Не, не сте дебели! Ето 5те опасни храни, които причиняват подуване на корема

Грозде

Гроздето е трудна храна за храносмилането. Фруктозата, в изобилие в гроздето, причинява образуването на газове и неизбежно води до подуване на корема. Работата е там, че за храносмилането на стомаха са необходими определени ензими, които не винаги се произвеждат в точното количество. Това важи и за ябълки, праскови, пъпеши и круши. Освен това гроздето е доста калорично, затова рядко се препоръчва да се яде особено само като десерт. 

Зеле

Зелето само по себе си е изключително здравословен зеленчук: богато е на фибри, различни минерали и  витамин К , но е по-добре да го откажете, преди да си облечете прилепнала рокля. Важно: това се отнася само за сурови зеленчуци, тъй като термичната обработка унищожава грубите влакна, което е основната причина за подуване на корема. Задушено или печено зеле може да се яде по всяко време. 

Хляб и тестени изделия

По принцип хлябът и всякакви печени изделия ( особено горещи ), направени от бяло брашно, трябва да бъдат ограничени, тъй като няма да донесат на организма нищо, освен допълнително количество въглехидрати. Маята и захарта, използвани при приготвянето на хляб, предизвикват образуване на газове и ферментация в стомаха и могат да причинят подуване на корема и множество други неудобни усещания. Ако изобщо не можете да се откажете от хляба, изберете опциите без мая, направени от пълнозърнесто брашно. 

Извара/кисело мляко със сладко

Лактозата и млечните бактерии, открити във всички млечни продукти сами по себе си, могат да причинят подуване на корема и затруднено храносмилане, но ако се консумират с плодове и захар  ситуацията може да се влоши драстично. За храносмилането такава смес е изключително трудна: протеините се разграждат дълго време, а междувременно сладкото започва да ферментира. Впрочем това важи и за кафето с мляко - ако не пиете напитката в чист вид, опитайте да замените кравето с растително мляко . 

Газирана вода

Тук всичко е повече от логично: както сладките газирани напитки (като цяло диетолозите не препоръчват използването им), така и газирана вода съдържат въздушни мехурчета, които неизбежно водят до увеличаване на обема на стомаха. Подуването може да продължи до 3-4 часа и да бъде придружено от тежест и дискомфорт. 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft