Грозде
Гроздето е трудна храна за храносмилането. Фруктозата, в изобилие в гроздето, причинява образуването на газове и неизбежно води до подуване на корема. Работата е там, че за храносмилането на стомаха са необходими определени ензими, които не винаги се произвеждат в точното количество. Това важи и за ябълки, праскови, пъпеши и круши. Освен това гроздето е доста калорично, затова рядко се препоръчва да се яде особено само като десерт.
Зеле
Зелето само по себе си е изключително здравословен зеленчук: богато е на фибри, различни минерали и витамин К , но е по-добре да го откажете, преди да си облечете прилепнала рокля. Важно: това се отнася само за сурови зеленчуци, тъй като термичната обработка унищожава грубите влакна, което е основната причина за подуване на корема. Задушено или печено зеле може да се яде по всяко време.
Хляб и тестени изделия
По принцип хлябът и всякакви печени изделия ( особено горещи ), направени от бяло брашно, трябва да бъдат ограничени, тъй като няма да донесат на организма нищо, освен допълнително количество въглехидрати. Маята и захарта, използвани при приготвянето на хляб, предизвикват образуване на газове и ферментация в стомаха и могат да причинят подуване на корема и множество други неудобни усещания. Ако изобщо не можете да се откажете от хляба, изберете опциите без мая, направени от пълнозърнесто брашно.
Извара/кисело мляко със сладко
Лактозата и млечните бактерии, открити във всички млечни продукти сами по себе си, могат да причинят подуване на корема и затруднено храносмилане, но ако се консумират с плодове и захар ситуацията може да се влоши драстично. За храносмилането такава смес е изключително трудна: протеините се разграждат дълго време, а междувременно сладкото започва да ферментира. Впрочем това важи и за кафето с мляко - ако не пиете напитката в чист вид, опитайте да замените кравето с растително мляко .
Газирана вода
Тук всичко е повече от логично: както сладките газирани напитки (като цяло диетолозите не препоръчват използването им), така и газирана вода съдържат въздушни мехурчета, които неизбежно водят до увеличаване на обема на стомаха. Подуването може да продължи до 3-4 часа и да бъде придружено от тежест и дискомфорт.