Наскоро в интернет намерих страхотна рецепта, при която карфиолът не трябва да се пържи или сварява. Реших да опитам. Най-трудното е да го настържете. Но аз изневерих малко и го нарязах в блендер. И тогава въпросът е малък. Просто смесвам всички съставки и ги слагам във фурната. И след 20 минути гювечът от карфиол с яйце привлича веднага със своя аромат.
Избрах състава на подправките по моя преценка. Понякога замествам чесъна на прах с пресни скилидки. Можете да добавите още зеленчуци , но ако са прекалено влажни, ще трябва да увеличите количеството брашно. Можете също така да експериментирате със сирене или кашкавал. Например, добавете малко към тестото.
Съставки
Карфиол 0,5 бр.
Яйце 3 бр.
Зехтин 2 с.л.
Пшенично брашно 2 с.л.
Бакпулвер 8 g
Моцарела 100 g
чушка 0,5 бр.
Масло 30 гр
Оцет 3 с.л.
Чесън на прах 1 ч.л.
Куркума 1 ч.л.
Кимион 0,5 ч.л.
Сол 0,5 ч.л.
Черен пипер (смлян) 0,3 ч.л.
Подготовка
С нож нарежете твърда средна част от половин карфиол и нарежете главата на по-малки парчета. Поставете в купа и покрийте с вода, за да покрие карфиолът напълно, добавете оцет и оставете да престои 10 минути.
Изплакнете с вода и настържете на едро ренде. Добавете накълцан кориандър, сол, черен пипер, кимион, чесън, куркума, зехтин, сода, брашно и нарязан пипер. Разбъркайте.
Разбийте леко яйцата и добавете в купата с останалите съставки. Смесете добре. Намажете съдът за печене с малко масло или олио. С лъжица изравнете.
Печете във фурна, загрята до 250 градуса за 20-25 минути. Поставете тънки филийки сирене или кашкавал върху горещ, сготвен гювеч и го оставете да се разтопи. Поръсете с подправки