Традициите поверяват да сготвим шаран за Никулден , но той има специфичен вкус, който може да не ви харесва. Всъщност „задължителното“ на празника, е да се консумира риба .
4 пъстърви
1 стрък пресен чесън
3 стръка пресен лук
2 домата, нарязани на кръгчета
300 г пресни или консервирани гъби
4 с. л. бяло вино
2 с. л. лимонов сок
4 с. л. зехтин или масло
1 с. л. копър, нарязан на ситно
сол на вкус
черен пипер на вкус
Изчистете рибите и ги измийте добре. След което поръсете обилно със сол, пипер и лимонов сок. През това време нарежете на ситно лукът, гъбите и чесънът. Вземете една тавичка и намажете дъното й със зехтин или олио. Поставете нарязаните на кръгчета домати. Посолете ги на вкус и върху тях разпределете лукът, чесънът и нарязаните гъби. Върху тях разположете пъстървите и залейте с вино и зехтин. Сложете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. Печете до зачервяване. Поднете се с картофено пюре.