За да не Ви се случи на Великден да останете с много напукани яйца , които ще бъдат неизползваеми за боядисване, ето какво трябва да избягвате.
Въпреки че няма голяма философия в подготовката на сварените яйца, тези грешки могат да Ви попречат.
В никакъв случай не се опитвайте да сварите повече яйца в малък съд за готвене. Освен че яйцата няма добре да се схванат, друга част ще се спукат поради натиска.
Не слагайте сурови яйца във вряща вода
Ако мислите, че по този начин ще съкратите процеса на варена, тогава се лъжете. Правило номер едно е яйцата да варят в студена вода. По този начин температурата еднакво ще расте, яйцата ще се затоплят равномерно и няма да се спукат.
Твърдо сварените яйца могат да бъдат трудни за белене. Колкото яйцата са по-стари, толкова по-лесно ще можете да извадите черупката от тях.
Това може да се случи на всеки, но ако не искате да получите яйце, което изглежда сякаш не може да се яде, тогава не варете повече от 10 минути.
След варенето, измийте яйцата в студена вода
При яйцата, но и при други продукти процеса на варенето не спира в този момент, когато махнете тенджерата от печката. Ако не искате да преварите яйцата, тогава ги измийте със студена вода веднага след варенето.