Ореховката или с други думи ликьорът от зелени орехчета е добре известен още на нашите майки и баби. Напитката се приготвя от млади зелени орехи с размер на бадем и е любим ликьор за мнозина.
Освен това орехите са известни с положителния си ефект върху здравето, тъй като младите орехи съдържат много лечебни съставки, най-важната от които е йодът. Берат се съвсем млади, зелени и меки отвътре орехчета, преди да се образува твърдата кафява кора с прегради.
Има няколко рецепти за приготвяне на орехов ликьор , но основната рецепта включва следните съставки: 1-2 л домашна ракия, 1 кг кристална захар, 40 млади зелени ореха, за предпочитане по-дребни.
В такъв случай обикновено се приготвя "топла баня", така че медът да не се излага на слънце или се държи на светло място, но не на пряка слънчева светлина, или на сянка. По желание можете да добавите и подправки като канела, ванилия, карамфил, звездовиден анасон или лимон.
Тази домашна рецепта с орехи е много проста. Измийте орехите и ги надупчете с клечка за зъби, игла или вилица на няколко места, като може да ги нарежете и на по-малки парчета (половинки или четвъртинки според размера им). Носете ръкавици, за да не изцапате ръцете си.
Поставете орехите в голям стъклен буркан, след което ги поръсете със захарта. Не затваряйте буркана херметически, а го покрийте с двойна или тройна стерилна марля. Оставете буркана на слънце за 4 седмици (28 дни), като от време на време разклащате, за да се разтвори захарта.
След четири седмици добавете домашна ракия и едва тогава бурканът се затваря херметически и се оставя да престои още малко на топло или на слънце, но не на пряка слънчева светлина (оптималното време е 40 дни). Когато ядките и захарта се смесят с ракията, тогава може да добавите подправките по желание.
Ако искате да добавите лимон, то добавете го около 10 дни преди изтичане на 40-дневния период, което е препоръчителното време за престой на орехите. След 40 дни прецедете ликьора в тъмни стъклени бутилки или просто отстранете ядките. Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Ореховият ликьор всъщност е доста силна алкохолна напитка и това са само основните пропорции за рецептата на традиционната напитка. Има и много други рецепти, според които се слага още ракия на вкус. Имайте предвид, че ракията се изпарява, когато е гореща, така че стъклото може да се счупи, така че не оставяйте бутилката на пряка слънчева светлина.
Допълнителен съвет: домашно приготвеният орехов ликьор е най-добре да се прави преди края на май и началото на юни, защото тогава младите орехови плодове са най-подходящи. Въпреки това, с промените в климатичните условия, този период може да варира. Когато приготвяте орехов ликьор, е добре да носите предпазни ръкавици, за да избегнете оцветяване на кожата.
Орехов ликьор за щитовидната жлеза
Както вече знаете, щитовидната жлеза е една от най-важните ендокринни жлези в тялото, която управлява множество жизненоважни процеси. Щитовидната жлеза е регулатор на телесната температура, регулира работата на сърцето, както и нервната система.
Правилната му работа влияе върху цялостното здраве и външен вид на косата и кожата. За тези, които имат проблем с правилното функциониране на щитовидната жлеза, ореховият ликьор се използва като средство за лечение на щитовидната жлеза. Това е така, защото младите орехи са много богат естествен източник на йод, който е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
За правилното функциониране на щитовидната жлеза е достатъчно всяка сутрин на гладно да се изпива по една ракиена чашка домашен орехов ликьор, но след предварителна консултация с лекар. При някои хора проблемите възникват поради излишък на йод, така че те трябва да избягват тази напитка.
Орехов ликьор за стомаха
Що се отнася до домашния ликьор от орехи, вече споменахме, че той се смята за универсален природен лек срещу раздразнен стомах. Най-честите симптоми на стомашни заболявания са болки в корема, подуване на корема, гадене и повръщане. Най-често тези заболявания се лекуват с различни антибиотици, които понякога не действат, така че хората намират решения в алтернативната медицина и са много доволни от резултатите.
Домашният ликьор от зелени орехи е един от естествените стомашни лекове, който несъмнено облекчава споменатите неразположения. Ореховият ликьор несъмнено се използва при лечението на стомашни инфекции, причинени от бактерии като Helicobacter pylori.
Той е ефективен, защото директно атакува бактериите и има положителен ефект върху чревната флора, укрепва стомаха, улеснява смилането на храната, предотвратява появата на киселини и подуване.
Забележка: Въпреки че ликьорът от зелени орехчета е лечебен, трябва да се има предвид, че принадлежи към силните алкохолни напитки. Най-важното е да не прекалявате с консумацията.
Препоръчителната доза е максимум 2 ракиени чаши на ден. Ако имате сериозни здравословни проблеми, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да решите да консумирате ликьора за лечебни цели. Това се отнася особено за тези, които вече използват някаква терапия. Особено не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.