Ронлив и мек като памук - шарен кекс от два вида тесто, влудяващо вкусен и сочен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ронлив и мек като памук - шарен кекс от два вида тесто, влудяващо вкусен и сочен!
Ронлив и мек като памук - шарен кекс от два вида тесто, влудяващо вкусен и сочен!
7703
Ронлив и мек като памук - шарен кекс от два вида тесто, влудяващо вкусен и сочен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днешният шоколадов кекс се приготвя изненадващо бързо. Ронливият шоколадов блат и нежният пълнеж от извара са просто перфектната комбинация.

Хрупкавите трохички и пухкавата извара няма да оставят никого безразличен: всяко парче невероятно ароматен сладкиш просто се топи в устата ви.

Красивият двуцветен кекс ще се превърне в истинска украса както за ежедневната, така и за празничната маса!

Ронлив шоколадов кекс с извара

Продукти:

За пълнежа с извара:

  • 250 грама фина извара
  • 1 яйце
  • 3 супени лъжици захар
  • 5 грама ванилова захар (или ванилия на върха на ножа)
  • 1 чаена лъжичка картофено нишесте

За шоколадовия блат:

  • 1 яйце
  • 250 грама захар
  • 5 грама ванилова захар
  • 1 чаша кисело мляко със съдържание на мазнини 2,5% или повече (250 милилитра)
  • 320 грама брашно
  • 1,5 чаени лъжички бакпулвер (1 пакетче)
  • 2 супени лъжици какао на прах (може да се замени с шоколад)
  • 150 мл олио

Приготвяне:

Намачкайте 250 грама извара с вилица, добавете яйцето, захарта и ваниловата захар.

Съвети. Ако изварата не е пастообразна, а суха, тя трябва да се намачка с вилица, да се претрие през сито или да се натроши: тя трябва да стане хомогенна и мека.

Добавете чаена лъжичка картофено нишесте към сместа, разбъркайте добре, така че да няма бучки. 

За шоколадовия блат: разбийте 1 яйце със захарта и ваниловата захар.

Изсипете чаша кисело мляко със стайна температура (250 грама) в яйчената смес, разбъркайте с бъркалка.

Добавете бакпулвера към пшеничното брашно, разбъркайте и пресейте през сито.

Изсипете пресятото брашно в сместа от яйца и кисело мляко, разбийте с бъркалка на хомогенна маса.

Добавете какаото (можете да използвате разтворимо какао, но в този случай трябва да сложите по-малко захар), разбъркайте.

Съвет: Можете да замените какаото на прах с тъмен шоколад: кексът ще бъде още по-ароматен и вкусен.

Налейте олиото, разбъркайте, докато тестото стане гладко.

Намажете с мазнина форма с подвижно дъно и диаметър около 25 см. Разстелете шоколадовото тесто, изравнете.

Отгоре, по хаотичен начин, изсипете сместа с извара на купчинки. Може да оформите и орнаменти с дървена пръчица, разбърквайки двете теста.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 40-45 минути (до суха клечка).

Извадете готовия кекс от фурната, оставете го да се охлади. След това извадете от формата върху десертна чиния и нарежете.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft