Не размразявайте храната при стайна температура! Може да се окаже смъртоносно за вашето здраве. Вижте защо?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Не размразявайте храната при стайна температура! Може да се окаже смъртоносно за вашето здраве. Вижте защо?
23802
Снимков материал: pixabay.com
Не размразявайте храната при стайна температура! Може да се окаже смъртоносно за вашето здраве. Вижте защо?

От Световната здравна организация апелират да внимаваме как размразяваме храните, защото показват наличието на опасни микроорганизми в леда и водата.Трябва да се запитаме колко нашия начин на хранене, всъщност, е погрешен? Много навици, които ни се струват съвсем нормални, всъщност са много вредни за нашето здраве. Глобализацията в производството и продажба на храни отвори нови пътища за нейното замърсяване с бактерии, вируси, паразити и химикали.

Все по-трудно е да се определи произхода на болестите, свързани с хранителни стоки от различни страни, посочва Световната здравна организация и призовава за координирано сътрудничество заради безопасна доставка на крайния потребител. С заразената храна и вода в организма влизат вредни бактерии, вируси, паразити или вредни химически съединения, които водят до различни заболявания, обикновено инфекциозни или токсични по своята същност. Патогенните микроорганизми в храната могат да причинят повече от 200 различни заболявания, сред които и тежки форми на диария или инфекции животозастрашаващи като менингит.

Болестите придружени с диария, причинени от заразена храна или вода, годишно убиват около два милиона души, включително и голям брой деца. Химическите замърсители могат да предизвикат остри отравяния, а тяхната продължителна консумация може да доведе до канцерогенни заболявания. 

Поради консумиране на заразена храна, се оценява, че в света през 2010 г.

са починали 351.000 души, а са се разболели 582.000.000 като повече от 40% от болните са деца под 5 години. Най- смъртните случаи са причинени с отравяне на салмонела и най-вече са били засегнати африканските страни и Югоизточна Азия. 

Поради предотвратяване на предаване на микроорганизми, които са причинители на расови заболявания, а могат да бъдат намерени в почвата, водата, животните и хората, е много важно да се поддържа хигиената на ръцете, храната и приборите, с които се борави при обработка на храните. Готвените храни трябва да се отдели от суровите, защото суровите храни, особено месото, пилето и морските дарове, могат да съдържат микроорганизми, които по време на термичната обработка могат да се прехвърлят на другата храна.

Храната трябва добре термично да се обработи, особено каймата, пилешкото и месото, се оказало, че обработка над 70 градуса по Целзий допринася за нейната сигурност. С оглед на това, че микроорганизмите могат много бързо да се размножават, готвената или печена храни не трябва да се оставя повече от два часа извън хладилник, а се препоръчва и замразени храни да не се размразяват при стайна температура, защото водата и леда могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft