От Световната здравна организация апелират да внимаваме как размразяваме храните, защото показват наличието на опасни микроорганизми в леда и водата.Трябва да се запитаме колко нашия начин на хранене, всъщност, е погрешен? Много навици, които ни се струват съвсем нормални, всъщност са много вредни за нашето здраве. Глобализацията в производството и продажба на храни отвори нови пътища за нейното замърсяване с бактерии, вируси, паразити и химикали.
Все по-трудно е да се определи произхода на болестите, свързани с хранителни стоки от различни страни, посочва Световната здравна организация и призовава за координирано сътрудничество заради безопасна доставка на крайния потребител. С заразената храна и вода в организма влизат вредни бактерии, вируси, паразити или вредни химически съединения, които водят до различни заболявания, обикновено инфекциозни или токсични по своята същност. Патогенните микроорганизми в храната могат да причинят повече от 200 различни заболявания, сред които и тежки форми на диария или инфекции животозастрашаващи като менингит.
Болестите придружени с диария, причинени от заразена храна или вода, годишно убиват около два милиона души, включително и голям брой деца. Химическите замърсители могат да предизвикат остри отравяния, а тяхната продължителна консумация може да доведе до канцерогенни заболявания.
Поради консумиране на заразена храна, се оценява, че в света през 2010 г.
Поради предотвратяване на предаване на микроорганизми, които са причинители на расови заболявания, а могат да бъдат намерени в почвата, водата, животните и хората, е много важно да се поддържа хигиената на ръцете, храната и приборите, с които се борави при обработка на храните. Готвените храни трябва да се отдели от суровите, защото суровите храни, особено месото, пилето и морските дарове, могат да съдържат микроорганизми, които по време на термичната обработка могат да се прехвърлят на другата храна.
Храната трябва добре термично да се обработи, особено каймата, пилешкото и месото, се оказало, че обработка над 70 градуса по Целзий допринася за нейната сигурност. С оглед на това, че микроорганизмите могат много бързо да се размножават, готвената или печена храни не трябва да се оставя повече от два часа извън хладилник, а се препоръчва и замразени храни да не се размразяват при стайна температура, защото водата и леда могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали.