Блат:
250 гр. захар
250 гр. соево мляко с вкус на ванилия
1 ванилена захар или друг аромат по желание
1 бакпулвер
10 супени лъжици олио
250 гр. брашно
Крем:
1 л соево мляко с вкус на ванилия
3 пудинга с вкус на шоколад
10-12 супени лъжици захар
Освен това:
3 банана
100 гр. шоколад за готвене (черен, постен)
3 супени лъжици олио
1 чашка соево мляко за напояване на блата
Днешното предложение ще зарадва всички, които по време на пости се лишават от любимите десерти с крем. А ако ви кажем, че не е необходимо? Ето постен вариант на любимата на всички бисквитена торта с шоколадов крем:
За блата:
Намажете тавичка (25х30 см) с олио и я поръсете с малко брашно.
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте заедно.
В купа сложете захарта, млякото от соя, олиото и ваниловата захар, и с лъжица или тел объркайте, докато се разтопи захарта. Накрая добавете брашното с бакпулвера на 2-3 пъти и хубаво разбъркайте, докато сместа се изравни и стане без бучки.
Изсипете тестото в тавата и печете в топла фурна около 25-30 мин.
Изпечения блат оставете да изстине.
Разтопете шоколада с олиото на водна баня, а бананите нарежете на парченца (може по-дебели или по-тънки).
Напоете блата с млякото (за да бъде по-сочен) и го залейте с разтопения шоколад. Веднага отгоре подредете бананите един до друг и оставете сладкиша в хладилника да стегне.
Когато блатът е добре охладен, пригответе пудинга:
В част от млякото разтворете пакетчетата пудинг със захарта, а останалото мляко поставете на котлона да заври. След това добавете разтворения пудинг и при непрекъснато разбъркване варете 2-3 минути, за да се сгъсти.
Готовия топъл крем излейте върху бананите.
Покрийте тортата с фолио и я оставете да изстине напълно - първо на стайна температура, а след това малко в хладилник.
Отгоре я украсете я със захарни пръчици или кокос.
Идея: за рецептата може да използвате всякакъв друг вид постно мляко - кокосово, оризово и пр. А може да я приготвите и с обикновено мляко, ако не спазвате постите - изборът е ваш!