Днес много домакини се отказват от консервирането, което отнема много време и усилия, в полза на замразяване на плодове и зеленчуци . Вземете, например, прасковите . Обикновено ги варим на компот, сладко или конфитюр. Но има и много по-прост начин, с който да запазим всичките им витамини !
Ако замразим прасковите, имаме възможността да приготвим творчески десерти и да се насладим на вкусни пресни плодове посред зима . Свикнали сме да замразяваме ягоди, малини, лимони, но дали това е възможно и с вкусните, сочни праскови? И ако да, да ги белим или не? Да ги режем ли на кубчета или на половини? Тези и други въпроси ще намерят своя отговор днес с наша помощ.
Как може да си замразим праскови
За целта ни трябват идеално узрели плодове . Но те не трябва да бъдат прекалено меки. Обърнете внимание на вкуса, защото той също е важен.
- Ранните сортове са много сочни и меки. Но костилката трудно се отделя от месестата част. Ако решите да ги замразите, през зимата ще ви очаква неприятна изненада - горчив вкус.
- Тези, които обикновено използваме за консервиране, са идеални за замразяване. Месото им е не само достатъчно плътно, но се отличава с отлични вкусови качества.
- Сортовете с много мъх трябва винаги да се белят преди замразяване.
Как да замразим прасковите за зимата
- Сварете вода в тенджера. Пригответе си съд с ледена вода .
- С остър нож направете разрез в прасковата във формата на "X".
- Пуснете 4 плода във вряща вода и изчакайте 30 секунди. Извадете ги, след което веднага ги прехвърлете в ледена вода .
- Обелете кожата.
- Нарежете прасковите на филийки.
- Вземете тавичка, покрита с пергаментова хартия , и поставете върху нея всички сегменти, така че да не се допират помежду си.
- Покрийте плодовете с фолио . Пъхнете тавата с прасковите във фризера за една нощ.
- Извадете плодовете от фризера на следващата сутрин и прехвърлете плодовете в подходящ контейнер.
- Поставете контейнера с няразаните на филийки праскови във фризера и ги използвайте за приготвянето на отлични десерти през зимата.
Прасковите се размразяват по същия начин, както и всички други замразени продукти: на стайна температура или в хладилник. Ако ще използвате парчетата праскови за плънка на десерта, не се страхувайте да ги използвате замразени. Възползвайте се от тази чудесна идея и я споделете с приятели!