Кафето е любима напитка за много хора, без която не могат да си представят деня си, но трябва да внимавате с какви съставки го пиете.
Не всяка чаша кафе е здравословна, което в много случаи зависи от добавките , които влагаме в тази популярна напитка. Кофеинът е известен с това, че помага за подобряване на фокуса, но някои съставки, които често се добавят към кафето, всъщност могат да допринесат за усещането за „ мозъчна мъгла “.
ЗАХАР
Снимка: Shutterstock
Една от най-популярните и разпространени добавки към кафето е захарта и диетоложката смята, че всъщност не трябва да я слагаме в кафето. Той обяснява, че захарта може да повлияе негативно на цялостното здраве, включително на мозъчната функция. По-малко известен страничен ефект от консумацията на захар е нейният пагубен ефект върху когнитивната функция.
"Изследванията показват, че добавеният прием на захар, особено в подсладените напитки, е свързан с намалена когнитивна функция и проблеми с паметта. Освен това, след консумация на захар, има внезапно повишаване на енергията и след това спад, което може да причини умствена умора и да намали нивата на фокус", добавя тя. Той вярва, че въпреки че „мозъчната мъгла“ не е медицинско състояние, тя често се използва за описание на симптоми като лоша концентрация, проблеми с паметта, умствена умора, объркване и трудно намиране на точните думи.
Снимка: pixabay
СМЕТАНА ЗА КАФЕ
На много хора им е трудно да си представят кафе без сметана или мляко, а много популярни кафе напитки ги съдържат. Но освен допълнителните калории, сметаната за кафе може да намали умствената острота. Има много видове сметана за кафе на пазара, но тези, които най-често влошават симптомите на мозъчна мъгла, са тези с добавена захар. Заквасената сметана на прах често съдържа добавена захар, а течната ароматизирана заквасена сметана също е с високо съдържание на захар. Прекомерната консумация на тези добавки може да намали когнитивната функция."
Снимка: pixabay
Какви са здравословните заместители?
Ако обичате да пиете кафе и не можете да си представите да не пиете поне едно на ден, диетологът съветва да изберете по-здравословни варианти като добавки, като същевременно имате по-малко калории и захар. Вместо захар той препоръчва канела. "Канелата осигурява естествена сладост без захар и калории. Освен това е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат за здравето на мозъка и когнитивната функция, така че е чудесна алтернатива."
За тези, които обичат кремообразна текстура, най-добрият избор е растителното мляко, твърди тя. „Неподсладеното овесено мляко е нискокалорична алтернатива на сметаната за кафе, като същевременно поддържа кремообразна текстура. Освен това е източник на бета-глюкан, вид фибри, които поддържат здравето на сърцето и намаляват внезапните скокове на глюкозата, като по този начин намаляват риска от внезапен спад на енергията“, заключава диетологът.