Не съм вярвала, че мекиците стават толкова вкусни, когато им сложиш картофи! Царска закуска, ще облизвате пръсти до утре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не съм вярвала, че мекиците стават толкова вкусни, когато им сложиш картофи! Царска закуска, ще облизвате пръсти до утре:
Не съм вярвала, че мекиците стават толкова вкусни, когато им сложиш картофи! Царска закуска, ще...
5730
Източник: За Жената
Не съм вярвала, че мекиците стават толкова вкусни, когато им сложиш картофи! Царска закуска, ще облизвате пръсти до утре:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви представим най-простата рецепта за пълнени мекици , чиято основа е картофено тесто.

Тестото е толкова хубаво, леко, пухкаво, че ще ви се прииска да ядете този деликатес всеки ден.

Това тесто е подходящо за всякакъв вид мекици или хлебчета с всякакъв пълнеж. Ето продуктите за фантастичните Пълнени мекици от картофено тесто :

Пълнени мекици от картофено тесто

Имаме нужда от:

  • 400 г варени картофи
  • 200 мл картофена вода
  • 1 супена лъжица кристална захар
  • 8 г инстантна мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 яйце
  • 650 г гладко брашно
  • 30 ml растително масло

За плънката:

  • 200 г моцарела
  • 150 г извара

Процедура:

За тестото ще ни трябват 400 г картофи.

Първо ги обелете и сварете.

Отстранете образувалата се пяна и варете на слаб огън до омекване. Не е необходимо да добавяте сол по време на готвене.

След това изсипете водата от картофите в купа (ще ни трябва).

Прехвърляме картофите в голяма купа, в която ще месите тестото. С пасатор направете картофите на пюре.

Сега добавете 200 ml вода от картофите към кашата и разбъркайте постепенно, внимателно.

Това е основата на тестото. След това добавете маята и захарта.

Разбъркайте, покрийте с тънка кърпа и оставете за 15 минути.

Когато маята се активира, добавете яйцето и солта. Разбъркайте и постепенно започнете да добавяте пресятото брашно.

Тестото ще е лепкаво по време на месене, дори и да добавите цялото брашно.

Налива се олиото. Продължаваме да месим тестото още няколко минути, докато стане еднородно, гладко и еластично.

Намажете дъното на купата и тестото с тънък слой олио.

Покрийте с фолио и кърпа и се оставя да втаса около 1 час.

През това време пригответе плънката: смесете изварата с моцарелата.

Ако желаете може да добавите зеленчуци или да замените моцарелата със сирене.

Можем да заменим изварата с краве или солено овче сирене според вкуса.

След час поръсете масата с брашно, извадете тестото и го разточете.

Разрязваме на 2 части и след това всяка част разделяме на още 6 части.

В резултат на това ще имаме 12 приблизително еднакви парчета тесто.

големи мекици

Снимка: YouTube

Взимаме част от тестото, разстиламе го с ръце и в средата слагаме плънката.

Повдигаме краищата на тестото и ги събираме отгоре.

Обръщаме тестото с шева надолу, заобляме го с ръце, леко го притискаме и изравняваме.

Загрейте достатъчно олио в тиган, пуснете вътре мекица и я запържете от двете страни на среден огън до златисто.

Поставете готовите пълнени мекици върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.

пълнени картофени мекици

Снимка: YouTube

Можем да сервираме. По желание поръсете отгоре още кашкавал, доматен сос или каквото ви харесва.

пълнени мекици доматен сос

Снимка: YouTube

Желаем ви добър апетит!

мекици картофено тесто

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft