Ябълковите печени изделия никога няма да загубят своята популярност. Достъпните и вкусни плодове вървят добре с всяко тесто. Любимата шарлота в много семейства е пряко доказателство за това! А разнообразието от рецепти само потвърждава думите ми.
Днес ще споделя рецепта за шарлотка или както аз го наричам кексче с ябълки в микровълновата . Да, оказва се, че любимото ви печиво може да се изпече за 5 минути в чаша или малка форма. И вкусът не е по-различен, само че няма да има златисто-кафява кора. Посветен на любителите на бързите и прости десерти !
Съставки
Яйце 1 бр
брашно 30 гр
ябълка 1 бр
Бакпулвер 0,5 ч.л.
Кисело мляко 50 мл
Захар 1 ч.л.
Подготовка
Отделете жълтъка от белтъка. Добавете захар и кисело мляко към жълтъка, разбийте до гладка смес.
Разбийте белтъка, докато с миксера достигнете твърдя пяна
Обелете и изчистете сърцевината на ябълката и я нарежете на малки кубчета.
Пресейте брашното с бакпулвера в сместа с киселото мляко, разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете ябълката и разбъркайте отново. След това разбъркайте въздушната протеинова маса.
Изсипете сместа в малка керамична чиния или чаша. Гответе на максимална мощност за около 5 минути
Не забравяйте да проверите готовността на ябълковото кексче с клечка за зъби. Микровълните са различни за всеки, така че времето за готвене може да варира леко. Ако откриете тесто върху клечката за зъби, пуснете за още минута.