Индийското орехче е плод на едно вечнозелено дърво, което може да живее до 100 години и да дава плодове първите 40 години от живота си. За една година едно индийско орехче дава повече от хиляда ядки, които приличат на кайсии.
От тези плодове можете да извлечете максимума от използването, като настържете индийското орехче като подправка, която се отличава с богат аромат и сладко-горчив вкус.
Полезни свойства и противопоказания на индийското орехче
Ползата от индийското орехче е оценена от жителите на древния Рим в началото на първи век.
Не по-малко полезно е маслото от индийско орехче - едно от най-наситените ароматни масла. То се извлича от узрял плод на индийско орехче с обикновена дестилация след смилане. Използва се в ароматерапията, парфюмерията, козметологията, медицината.
С развитието на цивилизацията в много страни започва да се отглежда индийско орехче, което прави тези плодове достъпни не само за богатите, но и за обикновените хора. Сега, без тази подправка, е трудно да си представим кухнята на всяка самоуважаваща се домакиня.
ПРЕДИМСТВАТА НА ИНДИЙСКОТО ОРЕХЧЕ
- Стимулиране на имунитета
- Подобряване на кръвообращението
- Помощ при артрит
- Подобрена ефикасност при мъжете
- Укрепване на косата и ноктите
- Защита срещу ревматизъм
Също така, индийското орехче стимулира процеса на храносмилане, така че всяко ястие с него се абсорбира по-добре. Това ви позволява да използвате подправката дори и за отслабване. Особено полезно в това отношение е индийското орехче с кисело мляко . Такава смес е подходяща за тези, които страдат от недостиг на протеини, мазнини и витамини.
Но въпреки редица полезни свойства, индийско орехче има противопоказания, които са свързани най-вече с превишението на количеството на прием.
Не бива да се злоупотребява с индийско орехче, защото указва стимулиращ ефект и допълнителна тежест върху нервната и сърдечно-съдовата система. В допълнение, в големи дози, може да предизвика гадене, халюцинации и дори смърт. Безопасната доза от подправката е около 0,1 грама на 1 порция храна.