У нас този специалитет е слабо познат, но който е опитвал чушки в заквасена сметана в съседна Македония, знае колко са вкусни и сочни. Обикновено се приготвят през зимния период и се съхраняват в няколко буркана за зимнина, но няма да сгрешите, ако ги приготвите сега. През лятото можете да намерите чушки по всяко време, така че направете този вкусен специалитет от прости продукти.
В рецептата са използвани жълти чушки, но който иска може да сложи и червени (през зимата обикновено се приготвя с червени). Чушките могат да бъдат люти или сладки, в зависимост от това как ги предпочитате. Пригответе чисти буркани, в които ще съхранявате чушките.
Ако ги приготвяте за зимата, направете по-голямо количество, а през лятото можете да направите буркан-два, колкото да ги хапнете като гарнитура или предястие.
Чушки в заквасена сметана
Продукти:
- 1 кг чушки
- сол
За плънката:
може да използвате само заквасена сметана или комбинация със сирене в количество:
- на 850 г сметана с масленост 21% се слагат 900 г прясно сирене и 1 ч. л.
Приготвяне:
Измийте чушките, почистете ги от семките и ги отрежете отгоре, където е дръжката, така че да се отворят и да се вижда вдлъбнатина в средата. След това сложете от половин до 1 чаена лъжичка сол във всяка чушка, след което я разпределете равномерно отвътре.
Оставете чушките да престоят една нощ с отвора нагоре. Подредете ги в купа и покрийте с кърпа. През това време чушките ще си пуснат течността. На следващия ден ги отцедете от течността, която са пуснали, след което ги оставете да изсъхнат.
След това ги напълнете със сметановата плънка. Който иска може да сложи сирене и да го натроши. Смесете всичко в еднородна смес. Добавете сол на вкус, но първо опитайте, ако сиренето е много солено. Който не слага сирене, трябва да сложи 3 чаени лъжички сол.
Пригответе си чисти буркани и на дъното на всеки буркан сложете слой заквасена сметана, след което наредете пълнените чушки, плътно една до друга. Притиснете ги малко, след което покрийте с нов слой сметана. Наредете чушките легнали, но не ги натискайте много.
Повтаряйте процеса, докато имате чушки и бурканът се напълни догоре. Отгоре се намазва със сметана, така че чушките да са изцяло покрити. Съдът се затваря добре с фолио, а след това със съответния капак. Така приготвените чушки се съхраняват в хладилник.
От тази рецепта излизат 3 пълни буркана. Тези чушки не се консервират и могат да се сервират веднага като предястие или като гарнитура към основно ястие. Съчетават се с всякакви меса и картофи.
Да ви е сладко!