Полезните ефекти на зеления чай се дължат на богатото съдържание на антиоксиданти полифеноли в неговите листа.
Ето някои от ползите, които можете да имате при редовно пиене на зелен чай . Разбира се, по-добре е да използвате чай в насипно състояние, отколкото този в пакетчета.
Намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и риска от развитие на хипертония, а също и на процента на мазнините в тялото и разпределението им.
Диабет - зеленият чай помага за контролиране на нивата на кръвната захар и изгарянето на мазнините.
Противовъзпалителни свойства - множество проучвания показват положителните резултати на редовната консумация на зелен чай по отношение на възпаленията, които могат да възникнат с артрит, сърдечносъдови заболявания, стареене и рак.
Пиещите зелен чай имат здрави венци и зъби . Открито е, че чаят потиска и определени бактерии , които са характерни за хроничния пародонтит.
Ефектите на зеления чай са наблюдавани върху различни видове рак, например на белия дроб, гърдата, кожата. Богатото му съдържание на антиоксиданти прави зеления чай сериозно средство срещу рака на дебелото черво и на белия дроб, както и при камъни в пикочните пътища
Антимикробните ефекти на зеления чай са известни срещу различни бактерии, някои гъби и някои вируси. Антибактериалният ефект на екстракта от зелен и черен чай са сравними с ефектите на антибиотиците амоксицилин и цефадрин. Зеленият чай и неговите екстракти също оказват ефект в комбинация с антибиотици. Разбира се, консултацията с лекар е задължителна.
Повишаване на настроението и концентрацията
И зеленият, и черният чай могат да повлияят положително върху нашето внимание и настроение. Чашата чай често се свързва с релаксация и чувство на освежаване и удовлетворение , което може да се отрази и на физиологични реакции като сърдечна честота.
Има доказателства също и за увеличаване на бдителността и концентрацията след консумация на чай, приписвани на кофеина и теанина.
Детоксикация и укрепване на имунната система
Зеленият чай също така подобрява притока на кръв при пушачите, повишава имунната функция чрез увеличаване на положителните молекули и намаляване на стресовите фактори.