Версия на сутляш, която не сте опитвали досега.
една чаша ориз
3 чаши мляко
2 ябълки, обелени и нарязани на шайби
една супена лъжица брашно
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици екстракт от ванилия
една супена лъжица масло
½ чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка сол
канела за украса
В дълбок тиган на огън поставете маслото да се разтопи, а след това добавете ябълките, половината от захарта, канелата и солта. Гответе около пет минути, докато ябълките омекнат, а след това ги извадете в друг съд.
В същият контейнер, в който сте готвили ябълките сложете ориза и останалата част от захарта. В брашното добавете млякото, разбъркайте добре и започнете бавно, малко по малко, да добавяте към ориза. Когато заври, намалете на слаб огън, покрийте съда с капак и оставете дасе вари около 25 минути.
След това в съда добавете и ябълките, които са били на страната заедно с ванилия. Оставете ги да се охладят, докато сутляша ще се сгъсти още малко и почерпете подправени с канела.