Получава се доста голям тутманик, така че спокойно може да използвате и само половината от съставките. Може да месите тестото и в машината за хляб, но може и на ръка. Изсипете в контейнера на машината топлото мляко, добавете маята, оставете за 5-10 минути.
Добавете пресятото брашно, яйцата, размекнатото масло, солта, захарта.
Включете програмата за месене на тесто.
Когато тестото е готово, прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и го поставете на топло място, за да увеличи обема си 2-3 пъти.
През това време стрийте сиренето или настържете на едро ренде.
Щом тестото втаса, обърнете го на работната маса и премесете добре.
Разделете го на 10-12 равни части.
За печенето на тутманика използвайте квадратна форма с размери 28 * 28 cm, може да се използва и кръгла форма.
Намажете формата с масло. Вземете парче тесто, разточете го на много тънко с размера на формата и го прехвърлете вътре.
Разтопете маслото в микровълновата. Намажете тестото с разтопено масло с помощта на четка за готвене.
Разточете втората част от тестото тънко и го поставете върху първия лист.
Отново намажете тестото с разтопено масло, поръсете със сирене (със сирене се поръсва всеки втори слой тесто, без последния). По този начин се процедира с всички топки тесто.
Най-горният слой на тестото не се маже с масло!
Внимателно разрежете тутманика на квадрати с остър нож.
Покрийте формата с фолио и я поставете на топло място,
Обемът на тутманика трябва да се увеличи около два пъти.
Внимателно намажете горната част с разбит жълтък.
Печете във фурната на 180 градуса за около 35-40 минути.