Маринованите чушки с патладжани не оставят никой безразличен. Съчетава се добре с различни ястия, а и само така е перфектното мезе за ракийка. След като опитате този деликатес само веднъж, със сигурност ще искате още. Рецептата е лесна - запишете си продуктите за невероятно вкусните чушки с патладжан в пикантна марината .
Чушки в патладжан в пикантна марината
Продукти:
Чушки - 9 бр.
Патладжан - 1-2 бр.
Чесън - 3-4 скилидки
Растително масло - 80 мл
Сол на вкус
Захар - 2 чаени лъжички
Суха билкова смес - по желание
Сок от лайм или лимон - 30 мл
Приготвяне:
Отстранете семките от чушките, нарежете ги наполовина. Поставете върху покрита с хартия за печене тава и изпечете в предварително загрята фурна.
Прехвърлете внимателно печените чушки в плик, завържете плътно и оставетее там, докато изстинат напълно. Почистените патладжани се нарязват на едри филийки с дебелина поне 1 см и се запържват от двете страни. Нарежете чесъна на тънки филийки.
За марината смесете олиото с билки и лимонов сок, добавете сол и захар и след това разбъркайте добре. По желание сокът може да се замени с ябълков оцет.
Обелете охладените чушки.
На части прехвърляме патладжаните и чушките в подходящ съд. Поръсете с чесън и полейте с маринатата. Добавете пресни билки, ако желаете. Разбъркайте всичко внимателно. Важно е чушките и патладжаните да са напълно покрити с маринатата. Покрийте съдържанието и пъхнете да се маринова в хладилника за най-малко 8 часа.
Този деликатес може да се съхранява в хладилник до седмица. С течение на времето вкусът му става само по-интензивен. Но обикновено всичко се изяжда много по-рано.
Да ви е сладко!