Учените не спират да ни изненадват с новини, свързани със здравословното хранене . След като стана ясно, че отричаната от десетилетия сланина всъщност е едва ли не здравословен продукт, сега реабилитираха и още една храна от същия род - свинската мас .
Ако всеки ден хапвате малко парче свинска мас с чесън и ръжен хляб , това ще донесе огромни ползи за здравето ви, изненадващо откриха диетолозите.
За хората с диабет свинската мас е истинска панацея заради съдържащия се в нея витамин А, който спомага за подобряване на панкреаса и съответно стимулира производството на инсулин.
Арахидоновата киселина в мазнините се намира в нашите мозък, сърце, бъбреци и други органи, така че е просто необходимо всеки ден да се попълва ежедневната доставка на тази киселина, за да се подобри функционирането на органите.
Освен това, ако хапвате по малко свинска мас, клетките в тялото ще бъдат защитени от свободни радикали, които водят до рак, благодарение на свинската мас, тъй като тя има антиоксидантни свойства. Антиоксидантите наред с други неща помагат за премахване на токсините и холестерола от кръвоносните съдове.
Витамин А също помага за укрепване на имунната система, а витамин Е, на какъвто също са богати мазнините, помага за циркулацията на кръвта, ускорява заздравяването и регенерацията на телесните клетки и спомага за намаляване на съсирването на кръвта. Все пак мазнините не бива да се консумират на корем. Малко късче хляб и филийка с малко мас веднъж дневно е размерът на здравословния прием.