Невидими заплахи в чинията: СЗО публикува списък с най-опасните заболявания, пренасяни чрез храната

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Невидими заплахи в чинията: СЗО публикува списък с най-опасните заболявания, пренасяни чрез храната
143
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Невидими заплахи в чинията: СЗО публикува списък с най-опасните заболявания, пренасяни чрез храната

Световната здравна организация (СЗО) и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) публикуваха доклад за най-разпространените вирусни заболявания , предавани с храни . Целта е да се подчертае сериозността на тези заболявания, които могат да имат фатални последици в световен мащаб.

Норовирус — водеща причина за хранителни заболявания

Норовирусът е на първо място.

Според доклада този силно заразен вирус е водещата причина за болести, предавани с храни. Преносимостта му е толкова голяма, че може да се разпространи дори при минимално заразяване с храни.

Симптомите на норовируса включват диария, повръщане, коремна болка и треска. СЗО изчислява, че норовирусът причинява 125 милиона заболявания и 35 000 смъртни случая годишно. В Съединените щати той е отговорен за 58% от всички болести, причинени от храна, с около 2500 огнища годишно. Най-честите източници на замърсяване са готовите храни, замразените горски плодове и миди.

горски плодове

Снимка: pixabay

Хепатит А – глобална заплаха

Вторият най-често срещан вирус е хепатит А, който причинява около 14 милиона заболявания и 28 000 смъртни случая годишно. Предава се чрез замърсена храна, като най-честите източници са миди, замразени плодове и готови храни.

консумация миди

Снимка: pixabay

В страни с по-ниски хигиенни стандарти този вирус се разпространява много по-бързо. В развитите страни ваксинацията намалява риска, но вирусът все още представлява сериозна заплаха, особено за уязвимите категории от населението.

Хепатит Е — опасност от животински продукти

На трето място е хепатит Е, който се предава от животни на хора, най-често чрез недопечени продукти от свинско месо, като черен дроб и гъши дроб. Вирусът може да причини сериозни здравословни проблеми като цироза на черния дроб и неврологични разстройства.

изследване храни

Снимка: pixabay

Други вируси с по-малко известни рискове

Други хранителни вируси включват астровирус, саповирус, ентеровирус и ротавирус. Въпреки че не са толкова добре проучени, те могат да причинят сериозни заболявания.

Докладът на СЗО и ФАО призовава за подобрено наблюдение и международна координация за намаляване на риска от тези заболявания. Експертите препоръчват подобрено обучение за ранно откриване на вируси в храните, както и строги хигиенни стандарти в хранително-вкусовата промишленост.

хигиена хранене

Снимка: pixabay

Предвид нарастващия глобален обем на търговия с храни и изменението на климата, експертите предупреждават, че рисковете ще растат. Бързите и ефективни мерки за контрол и превенция могат да спасят милиони животи по света.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft