Тестото се приготвя вечерта в събота, за да може в неделя рано сутрин да е готово и да се изпържат мекиците. Получават се около 55 броя мекици.
От всички продукти се замесва меко (по-скоро течно) тесто. Бърка се с дървена лъжица. Оставя се да втаса. Щом втаса, пак се обърква с лъжицата - тестото ще спадне. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Тайната е, че колкото повече се бърка с лъжицата, толкова по-въздушни и мекички ще са мекиците.
По този начин тестото се обърква и втасва 2-3 пъти, след което се покрива с фолио и се слага в хладилника до сутринта.
Загрява се дълбок тиган с олио. С намазнени ръце се взема топче от тестото и се разтяга на мекица. Получените мекици се пържат в загрятото олио от двете страни, след което се оставят да се отцедят от мазнината върху салфетка.
Така направените мекици остават мекички и на следващия ден. Ако ви остане от тестото, може да го оставите покрито с фолио в хладилника до другия ден - издържа до 5 дена.