500 г кестени
100 мл прясно мляко
1 яйце
2 с. л. захар
1 капка есенция ром (1 ч. л. ром)
1 ч. л. желатин
50 г сметана
шоколадови стърготини за поръсване
Кестените се сваряват, обелват се и се почистват. Mлякото се кипва.
Жълтъкът на яйцето се отделя и се разбива със захарта, налива се кипналото мляко. Накрая се добавят есенцията ром, ваниловата захар и разтвореният в 2 ч. л. вода желатин.
Обелените и почистени кестени се пюрират с кухненски робот. Постепенно се налива цялата яйчно-млечна смес, докато пюрето от кестени я поеме напълно. Прибавя се към разбитата сметана, смесва се добре.
В десертни купички се редят последователно шоколадови стърготини и крем от кестени. Накрая десертът се поръсва с шоколадови стърготини, украсява се с ядки от кестени и се поднася.