извара (масленост 18%) - 200 гр.
масло - 150 гр.
захар - 150-200 гр.
яйца - 2 бр.
ванилова захар - 1 ч. л.
бакпулвер - 1 супена лъжица
1 супена лъжица какао
брашно - 200 гр.
касис или друг вид горски плодове - 1 чаша
Кексът е пухкав, мек, умерено сладък. Ако предпочитате по-сладичко, може да увеличите количеството захар в рецептата.
Разбийте размекнатото масло със захарта, изварата и яйцата.
Добавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте добре тестото.
Около половината от тестото разпределете в намазнена кексова форма.
В останалото тесто разбъркайте какаото и го разпределете върху светлото тесто.
Най-отгоре поръсете с касис, ягоди, малини или друг вид горски плодове. Ако плодовете са замразени, не ги размразявайте.
Печете на 190 градуса около 50 минути.
Готовия кекс оставете да се охлади във формата.