300 гр. брашно
200 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
150 гр. пудра захар
100 мл олио
1/2 ч.л. ванилова есенция или ванилова захар
3 ч.л. бакпулвер (в краен случай може и сода)
Разбъркайте олиото, киселото мляко, захарта и ванилията в посочените пропорции.
Разбийте добре с миксер, докато се получи гладка пенлива бяла маса.
Изсипете тази смес в брашното, смесено с бакпулвера, добавете млякото и бъркайте тестото с лъжица за една минута.
Пригответе форма за торта, намажете я с масло и я поръсете с брашно.
Използвайте 2 кръгли форма с диаметър 25 см и дълбок ринг.
Разстелете тестото в приготвената/ните форма/и и печете на 190 градуса за 25-30 минути.
Извадете блатовете от фурната и ги охладете.
Намажете тортата с домашно приготвен крем или инстантен пудинг.
Ако желаете, украсете с бисквити, парченца плодове, горски плодове и / или ядки.