За тестото:
230 гр. безсолно масло (на стайна температура)
220 гр. (1 1/8 чаша) захар
100 гр. (1/2 чаша) кафява захар
4 големи яйца на стайна температура
1 супена лъжица екстракт от ванилия
375 гр. (3 чаши) брашно
1 супена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
240 мл (1 чаша) прясно мляко с 1 супена лъжица лимонов сок
кората и сока от 3 средни лимона
275 гр. замразени боровинки (плюс още за украса)
1 супена лъжица брашно
За крема:
225 гр. крема сирене
115 гр. (1/2 чаша) безсолно масло (на стайна температура)
250 гр. (2 ½ чаша) пудра захар
1-2 супени лъжици сметана за разбиване
1 чаена лъжичка ванилия
щипка сол
Стъпка 1: Първо пригответе подкиселеното мляко - в чаша мляко добавете сока от един лимон. Разбъркайте, оставете да престои 5 минути и млякото е готово за употреба.
Стъпка 2: Разбийте на пяна маслото, добавете захарта и кафявата захар и бийте, докато сместа стане гладка. Добавете яйцата и екстракта от ванилия или ванилова захар и продължете да биете, докато получите хомогенна смес.
Стъпка 3: В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и щипка сол. Добавете предварително разбитата смес с яйцата и бийте, докато сместа стане гладка. Добавете и предварително приготвеното мляко (от стъпка 1), кората и сока от лимон, и разбъркайте с лъжица, за да се изравни сместа. Много е важно сместа да не се бие прекалено!
Стъпка 4: Оваляйте боровинките в брашно и леко ги смесете с горната смес с внимателно разбъркване. По-добре е, ако боровинките са замразени, в противен случай може да обагрят тестото.
Стъпка 5: Изпечете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути. Проверете с клечка дали е готово.
Стъпка 6: За крема хубаво разбийте крема сиренето - около 3 минути. Бийте на по-ниска скорост и добавете пудрата захар, ванилията и малко сол. При необходимост добавете 1 голяма лъжица сметана, за да получите гъст крем.
Стъпка 7: Разрежете блата на няколко части, съединете ги с крема, украсете по желание и оставете тортата да стегне добре, преди да я поднесете!
СЪВЕТ: Използвайте подкиселено мляко, защото то дава влажност на тестата, пандишпаните и сладкишите - така стават меки и сочни.