за блатовете:
4 белтъка
1 ч. ч. фина кристална захар
200 г кокосови стърготини
⅓ ч. ч. пресято брашно
за крема:
400 г заквасена сметана
200 г бял шоколад, нарязан на малки парчета
1 шушулка ванилия или 1 с. л. ванилена захар
200 мл течна сметана 35%
за крушите:
300 г кристална захар
1 пръчка канела
2 ивички лимонова кора
1 с. л. розова вода
1 с. л. лимонов сок
2 ароматни твърди круши, средно големи
100 г тъмен шоколад за украса
100 г нарязани бадеми или орехи за гарниране
свежи цветя и листа за гарниране
1 нар
В тенджера с 500 мл вода се слагат захарта за крушите, канелата, лимоновата кора, розовата вода и лимоновият сок. Сместа се слага да заври и се бърка, докато захарта се разтвори. Крушите се обелват, половината се нарязват на кубчета, а другите се срязват на половини, отстранява се семките и се срязват като ветрило, като трябва да се запазят цели към дръжките. Пускат се да поврат на слаб огън в сиропа за 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат там. Отцеждат се добре върху салфетка.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се постепенно захарта при непрекъснато разбиване. Брашното се смесва с кокосовите стърготини и се добавя към белтъците. Върху хартия за печене се начертават с молив 2 квадрата със страна 24 см и полученото тесто се разпределя в тях. Пекат се 20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлаждат се.
За крема заквасената сметана се смесва с шоколада и семенцата на ванилията или ванилената захар и се слага на водна баня или в микровълновата печка да се разтопи, като се разбърква на всеки 30 сек. Охлажда се и се слага в хладилника да се посгъсти.
Течната сметана се разбива и охладеният бял шоколадов крем се прибавя към нея. Отделя се 1 ч. ч. от крема да намазване на тортата, а към останалия се добавят нарязаните отцедени круши. С този крем се слепват двата блата. Тортата се намазва отгоре и отстрани и се охлажда. Отстрани се гарнира с бадемите.
Тъмният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна, охлажда се до 32° С и от него се пълнят силиконови формички или се накапват точки с различен диаметър. Може дълга 30 см лента от по-твърдо, но пластично фолио да се намаже с тънък слой шоколад. Охлаждат се.
Тортата се украсява с шоколадовите елементи, останалите цели круши, свежите цветя и зърната от нар.