Нежна шоколадова торта с нар

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Нежна шоколадова торта с нар
Нежна шоколадова торта с нар
admin
Добавена от: admin
27314
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

за блатовете:
4 белтъка
1 ч. ч. фина кристална захар
200 г кокосови стърготини
⅓ ч. ч. пресято брашно

за крема:
400 г заквасена сметана
200 г бял шоколад, нарязан на малки парчета
1 шушулка ванилия или 1 с. л. ванилена захар
200 мл течна сметана 35%

за крушите:
300 г кристална захар
1 пръчка канела
2 ивички лимонова кора
1 с. л. розова вода
1 с. л. лимонов сок
2 ароматни твърди круши, средно големи
100 г тъмен шоколад за украса
100 г нарязани бадеми или орехи за гарниране
 свежи цветя и листа за гарниране
1 нар

В тенджера с 500 мл вода се слагат захарта за крушите, канелата, лимоновата кора, розовата вода и лимоновият сок. Сместа се слага да заври и се бърка, докато захарта се разтвори. Крушите се обелват, половината се нарязват на кубчета, а другите се срязват на половини, отстранява се семките и се срязват като ветрило, като трябва да се запазят цели към дръжките. Пускат се да поврат на слаб огън в сиропа за 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат там. Отцеждат се добре върху салфетка.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се постепенно захарта при непрекъснато разбиване. Брашното се смесва с кокосовите стърготини и се добавя към белтъците. Върху хартия за печене се начертават с молив 2 квадрата със страна 24 см и полученото тесто се разпределя в тях. Пекат се 20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлаждат се.
За крема заквасената сметана се смесва с шоколада и семенцата на ванилията или ванилената захар и се слага на водна баня или в микровълновата печка да се разтопи, като се разбърква на всеки 30 сек. Охлажда се и се слага в хладилника да се посгъсти.
Течната сметана се разбива и охладеният бял шоколадов крем се прибавя към нея. Отделя се 1 ч. ч. от крема да намазване на тортата, а към останалия се добавят нарязаните отцедени круши. С този крем се слепват двата блата. Тортата се намазва отгоре и отстрани и се охлажда. Отстрани се гарнира с бадемите.
Тъмният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна, охлажда се до 32° С и от него се пълнят силиконови формички или се накапват точки с различен диаметър. Може дълга 30 см лента от по-твърдо, но пластично фолио да се намаже с тънък слой шоколад. Охлаждат се.
Тортата се украсява с шоколадовите елементи, останалите цели круши, свежите цветя и зърната от нар.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft