Нежни кексчета с кисело мляко , идеални за всеки повод, можете да ги направите по тази лесна рецепта. Изключително пухкави са, а всичко това се дължи на тази техника на печене на тестото.
Мнозина може да се изненадат, че към тестото се добавят както масло, така и олио, но тънкостта на вкуса се крие не само в използваните съставки, но и в последователността на процесите и реда, в който се добавят отделните хранителни съставки.
Но най-важното е да оставите тестото да престои в хладилник.
Опитайте и ще останете изключително доволни от резултата! Ето рецептата за Нежните кексчета с кисело мляко :
Нежни кексчета с кисело мляко
Продукти:
300 г обикновено брашно
80 мл разтопено масло
60 мл прясно мляко
60 мл слънчогледово олио
4 бр. яйца
150 г захар
щипка сол
125 г натурално кисело мляко без захар
1 супена лъжица ванилова есенция
16 г бакпулвер
кора от лимон или портокал
За декорация:
пудра захар
Приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата и добавете захарта.
Разбийте всичко добре.
Сложете ситно настъргана лимонова кора.
Разбийте сместа на ниска скорост – много е важно да е пухкава.
След това добавете киселото мляко, разбийте отново и разбъркайте с ваниловата есенция.
Изсипете млякото и разтопеното масло.
Добавете и олио.
Пресейте брашното и бакпулвера, за да премахнете бучките и добавете към сместа.
Първо разбъркайте сместа на ръка и след това започнете да разбивате, докато тестото започне да се сгъстява.
Посолете тестото и накрая го покрийте със стреч фолио.
Приберете в хладилника за 1 час – това просто действие ще направи тестото вътре меко и пухкаво, а кексчетата ще се надуят хубаво.
Идея:
Ако желаете, можете да добавите парченца плодове или шоколад към тестото.
Пригответе хартиените форми за кексчета и напълнете тестото до ръба с лъжица.
Когато всички се напълнят, отгоре се изсипва една чаена лъжичка захар.
Печете кексчетата на 170°C до златисто- кафяво.
След като извадите кексчетата от фурната, важно е веднага да ги извадите от тавата, в противен случай ще се навлажнят.
След като изстинат, можете да сервирате.
Пожелаваме ви добър апетит!