Ще ви разкажем всичко най-интересно за фейхоа - екзотичния плод, който неслучайно наричат " плодът на младостта ": полезни свойства, сортове, правила за избор и какво може да се приготви от плодовете.
Малко неестетичен на вид, фейхоа прилича на миниавокадо и има вкус на комбинация от ягоди с ананас и гуава. В някои страни фейхоа се нарича ананасова гуава или гуавастин, а в Испания диетолозите дори присъдиха на плода статуса на „плод на вечната младост“.
Това растение, характерно днес за субтропиците, чиято родина е Южна Америка, заинтересува европейските изследователи в края на 19 век. Фейхоа получи името си в чест на португалския натуралист от Бразилия Джоан да Силва Фейхо (въпреки че всъщност Фейхо не е откривателят на плода). Сега този храст от семейство миртови расте добре в Кавказ, Средиземноморския регион, Австралия, Азия, Африка и Нова Зеландия. Между другото, смята се, че именно в Нова Зеландия плодовете на фейхоа са най-популярни. У нас обикновено се появява в средата на есента и се счита за един от зимните плодове.
Полезни свойства
- Витаминна бомба ─ това безспорно е фейхоа. Плодът съдържа витамини Е, К и С (счита се за мощен антиоксидант). Не напразно испанците наричат фейхоа la fruta de la eterna juventud ─ плодът на вечната младост!
- Фейхоа е богата на фолиева киселина, така че е силно препоръчително да се включи в ежедневната диета на бременни жени. Освен това фейхоа е силно наситена с желязо и може да действа като продукт, който предотвратява развитието на анемия при бъдещите майки.
- Плодовете са с доста високо съдържание на цинк, калий, калций и фосфор. Последните два елемента са много важни за тези, които се притесняват от вероятността от развитие на остеопороза.
- Високото съдържание на йод е друга голяма причина да консумирате фейхоа по-често. 1 кг плодове съдържа приблизително 2,06-3,9 мг йод, докато средната дневна нужда на човека е 0,15 мг. Трябва да се има предвид, че съдържанието на йод пряко зависи от района, в който расте растението (например, има повече йод в плодовете от морския бряг).
- През 2007 г. изследователи откриха, че екстрактът от фейхоа има противоракови свойства.
- Фейхоа има достатъчно фибри, за да помогне за храносмилането. Смята се, че употребата на плодовете му е показана за профилактика на стомашно-чревни разстройства (включително метеоризъм и диария). Яденето на фейхоа също се препоръчва при гадене и хранително отравяне.
- С цялото богатство на витамини и минерали, фейхоа е нискокалоричен плод (49 kcal на 100 грама), което го прави много привлекателен за всички хора, които спазват диета.
Противопоказания
С повишено внимание фейхоа трябва да се използва от тези, които са алергични към витамин С.
Видове фейхоа
Сега в света има повече от 90 разновидности на фейхоа. В Европа, особено в средиземноморския регион, са популярни следните:
Близнаци: плодовете са малки или средни, леко удължени с тъмнозелена кожа. Имат богат, свеж вкус.
Мамут: плодовете са средни, меки и сочни.
Аполон: големи плодове, не винаги еднаква форма със сладка вътрешност.
Как да изберем и съхраняваме фейхоа
Качествената фейхоа е зелена (може би с лек нюанс на сиво) кожа, твърда и еластична на допир. В идеалния случай, преди да купите, помолете продавача да отреже един от плодовете: ако вътрешността му е светла, почти прозрачна, с желеобразна консистенция ─ имате зрял плод пред вас. Ако е кафява, тогава плодът, уви, се е влошил. Бялата вътрешност означава, че плодът трябва да узрее. По правило продавачите на пазара предпочитат да продават леко незрели фейхоа. За да узреят плодовете, трябва да ги държите няколко дни на стайна температура. Най-добре е да съхранявате фейхоа в хладилника в отделението за плодове, но не повече от една седмица.
В кулинарията
„При дегустация фейхоа ще ви плени: сочен, приятен баланс на сладко и кисело, много оригинален аромат. В конфитюри фейхоа се превръща в тропически плод като банан и маракуя, като цяло вкусен, особено с малко ванилия и лимон", споделя любовта си към този плод Ален Карбоно, експерт по винено грозде. Фейхоа често се консумира прясна, но също така се прави на конфитюри, мармалади и компоти. Пресните плодове са чудесни за смутита, добавят се и към салати, кисели млека, сладолед и алкохолни напитки.
Ето и една рецепта за смути с фейхоа:
Смути от фейхоа и ягоди
Смесете 1 чаша обелени фейхоа и 6 средно големи ягоди с 1/4 чаша кисело мляко и 1/4 чаша портокалов сок. Добавете 1-2 с.л. сок/нектар от агаве (по желание) и чаша натрошен лед. Смесете всичко в блендер и изсипете в чаши. Можете да украсите с резен агаве или ягоди.