Когато става дума за баница, няма човек, който да не обича. Съществуват най-различни начини за приготвяне на баница - с домашни или готови кори, с кексово тесто, със или без мая...
Прясно изпечената баничка ухае неустоимо и е много вкусна. Предлагаме ви рецепта за такава баница, за чието приготвяне няма да губите повече от половин час. Мека и много вкусна, тайната ѝ се състои в заливката, която съдържа грис. Опитайте, ще останете доволни от тази копринена баница с грис.
Копринена баница с грис
Необходими продукти за заливката за корите:
3 яйца
2 чаши кисело мляко (180 г чаша)
2 чаши олио
2 чаши грис
1 пакетче бакпулвер
Мерете с една и съща чаша
Ще ви трябват още:
500 г кори за баница
500 г прясно сирене
3 яйца
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко, олиото, гриса и бакпулвера. Разбъркайте добре с бъркалка или миксер, както ви е по-лесно, докато сместа стане гладка.
В отделна купа натрошете сиренето и го смесете с яйцата, а накрая посолете на вкус. Отворете корите, след това в намазнена тава (или постлана с хартия за печене), сложете едната кора, след което я намажете със сместа от грис.
Поставете втора кора върху първата кора и я намажете със заливка от грис и кисело мляко. След това разпределете равномерно пълнежа със сирене. След това продължете да подреждате в същия ред.
Така намазвате всяка кора със заливка от грис и кисело мляко, а върху всяка втора кора слагате плънка от сирене. Накрая завършете с кора, а отгоре полейте с останалата част от соса и поръсете с малко олио, за да стане хрупкаво, ако желаете (по желание може да поръсите сусам).
Готовата баница нарежете на кубчета, след като престои малко, след което я изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до хубаво зачервяване. Може да навиете баницата и на рулца, като за целта разделете корите на купчинки по три-четири кори.