Понякога старанието ни да се храним здравословно само може да ни донесе повече вреда, затова не бива да прекаляваме и с опитите си да се придържаме към всички съвети за здравословен живот, без да сме проучили основно, какво би моглбо да ни коства това.
Зеле, къдраво зеле и лук
Модерното в последните години къдраво зеле и малко по-обикновените му събратя зелето и брюкселското зеле съдържат фруктани - растителни фибри, чиито молекули не могат да се абсорбират от тънките черва. Така те се озовават в края на храносмилателната система, където ферментират и предизвикват подуване, и газове.
Плодове след хранене
Защо са полезни плодовете? Защото доставят лесни за усвояваме хранителни вещества (витамини, минерали, антиоксиданти, фибри). Когато обаче ги приемаме за десерт, те трябва "да изчакат" стомахът да обработи основното ястие, за да стигне до тях. Докато престояват, плодовете ферментират, а резултатът е газове.
Пробиотици
Те трябва да помогнат именно на подуването и болките в стомаха. Често обаче те са съставени от различни щамове полезни бактерии, някои от които може да не са съвместими с тези в храносмилателната ни система. Най-добре е да се консултираме с личния си лекар какви точно да приемаме.
Дъвки
Дъвченето на дъвка е един от най-сигурните начини да "гълтаме" въздух, който пък причинява подубавене и болка в стомашната област. Организмът ни пък прием дъвкането като сигнал, че идва храна и започва да произвежда стомашни киселини, които остават без работа и само дразнят стомаха.
Кафе
Кафето може да помага за отслабване и събуждане, но също така е с много висока киселинност, която дразни лигавицата на стомаха.