По много лесен и елементарен начин можете да направите универсално " лудо тесто ", без при това да използвате мляко и яйца. Това го прави много по-икономично от другите рецепти за универсално тесто , които сме ви показвали.
Такова универсално тесто е идеално за питки, пайове, хлебчета, кифлички, пици, рула и други печива, които съдържат мая. Състои се само от брашно, вода и мая, но тайната му е в правилната ферментация на маята. Ето какво ви трябва:
Универсално лудо тесто
Продукти:
- 900-1000 гр. брашно
- 500 мл хладка вода
- 30 гр.
Приготвяне:
Първо е необходимо да активирате маята. Натрошете я с пръсти в по-дълбок съд и долейте малко хладка вода. Добавете захарта и разбъркайте с лъжица, докато съставките се разтворят.
Добавете останалата топла вода (не вряла) и 100 грама брашно. Сместа се разбива добре с телена бъркалка, за да се разбият брашнените бучки и да се получи гладка хомогенна смес.
Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете на топло, за да се активира маята, което отнема 10-15 минути. Когато забележите, че сместа е шупнала и е увеличила обема си, това означава, че ферментацията на маята е започнала.
След това можете да добавите олиото, солта и брашното. Брашното се добавя постепенно и в началото се бърка с лъжица. Когато получите гъсто тесто, започнете да месите на ръка. Омесеното тесто не трябва да е твърдо, а по-меко, но не лепкаво, и еластично.
Оформете топка и я намазнете, след което я оставете в намазнен съд да втасва около 40-50 минути, покрита с плик или стреч фолио, за предпочитане в топло помещение или леко затоплена, но изключена фурна. Тестото трябва да увеличи обема си 2-3 пъти.
Така приготвеното тесто можете да използвате веднага за приготвяне на печива, но можете да го разделите на по-малки парчета според вашите нужди и да го съхранявате в намазнен съд с торбичка в хладилника, до една седмица. Ако е необходимо, можете да извадите от тестото и да приготвите различни печива.