12 супени лъжици мед
120 мл вода
1 пръчка канела
300 гр течен шоколад
60 гр печени лешници, нарязани
60 гр фъстъци, нарязани
45 гр печени бадеми, нарязани
35 гр печени орехи, нарязани
½ чаена лъжичка канела на прах
1/8 ч.л. сол
100 гр безсолно масло, разтопено
24 листа кори за баница
спрей за готвене/олио
Медът, водата и канелата се слагат в тенджерка на слаб огън, докато се разтопи медът. След това температурата се увеличава и сместа се оставя на котлона още 7 - 10 минути, без да се бърка. Маха се от огъня и се оставя покрита, за да задържи топлината. От сместа се вади само пръчката канела.
Фурната се загрява на 180 градуса. Шоколадът се слага за 45 секунди в микровълнова фурна, за да се разтопи. В друга купа се смесват всички ядки, солта и канелата и хубаво се разбърква.
Тавата за печене се напръсква със спрей за готвене или се намазва с олио. Слага се една кора и се маже с масло с помощта на четка. Процедурата се повтаря с шест слоя кори, а върху тях се нанася една трета от течния шоколад на равномерен слой. Отгоре се разпределя една трета от ядките. След това процедурата се повтаря - кори, шоколад, ядки, като баклавата се завършва с шест слоя кори. Накрая леко се притиска отгоре.
С остър нож баклавата се нарязва на 24 равни части. Пече се 35 минути, докато корите станат златисто-кафяви. Изважда се от фурната и се залива с меда. Съхранява се на стайна температура в кутия, която се затваря от всички страни.