Ако сте почитател на ориенталските десерти , просто няма как да подминете с лека ръка тази невероятна рецепта за баклава ! Ще се превърне в истинска звезда на коледната трапеза, а всички ще искат поне още едно парченце от сочния десерт ! Процедурата е много лесна - просто ви трябват пакет кори за баница и пакет кадаиф. Останалото е фасулска работа! Ето как се прави фантастично вкусната Кадаиф-баклава :
Кадаиф-баклава
Продукти:
1 пакет кори за баница от 500 г
200 г кадаиф
1 пакет разтопено масло
За плънката:
1 ч ч счукани орехи
1 ч.л.
1,2 ч.ч. захар
1 с.л. грис
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 и 1/2 ч.ч. вода
сок от един лимон
една канелена пръчица
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя сиропът - в тенджера се слагат водата, захарта и канелената пръчица и се поставя на котлона да поври за 5 мин, после се сваля от котлона, добавя се лимоновият сок и се оставя да изстине.
Разстиламе корите и първата намазваме с четка с разтопено масло и поръсваме плънка от смесените счукани орехи, захар, канела и грис. Отгоре се разстила равен слой кадаиф около 1 шепа на руло.
Хващат се две кори и се навива на руло и се намазва трета кора с масло. Готовото руло се поставя върху нея и отново се навива. Така се прави и с останалите кори, докато се получат 5 дебели рула.
Нареждат се в намаслена тава и се нарязват на парчета, а отгоре се поръсва с малко олио по разрезите. Печем в загрята фурна 180 около 35 мин до златисто.
Готовата баклава се изважда и се залива с охладения сироп.
След 2 часа е готова, но е най-добре ако престои до следващия ден.
Да ви е сладко!