Лукът и чесънът, ситно нарязани, се смесват с каймата, бадемите и стафидите. Добавят се подправките - сол, черен пипер, червен пипер, кимион и канела (може и без).
След това се измиват тиквичките, нарязват се на половина и се издълбават с помощта на лъжица. Издълбаната част се поставя в отделен съд.
В същото време оризът се сварява и когато изглежда омекнал се добавя нарязаната вътрешност на тиквичките, за да омекне леко (1 минута).
Сместа с ориза се добавя към месото, лука, чесъна и подправките. Доматите се нарязват на малки парченца и също се добавят в сместа. Обърква се добре, а след това със сместа се пълнят издълбаните тиквички.
Напълнените тиквички се поставят в тава за печене, заливат се със зехтин и се слагат в предварително загрята фурна. Пекат се на 200 градуса 35 минути.
В същото време се настъргва кашкавалът. Малко преди да са готови тиквичките, се поръсват с кашкавал и се запичат още малко, докато кашкавалът се разтопи.
Поднасят се топли, украсени с нарязан магданоз.