Свикнали сме да гледаме на царевицата с леко пренебрежение. Така де, повечето от нас я купуват консервирана и директно я добавят към салати или пица.
И така, представяма ви невероятния и по френски изискан тарт с царевица и пресни домати. В основата му е нежното и хрупкаво бутер тесто, пълно с истинска симфония от невероятни вкусове: нежна сметана, съчетана с разтопен кашкавал, сочни царевични зърна и ароматни пресни домати. Въпреки, че повечето от вас биха използвали за тарта готови консервирани царевични зърна, ние ви съветваме да го приготвите с прясно сварена млечна царевица - вкусът е в пъти по-добър и богат!
А ако намирането на продуктите ви затруднява, доверете се на богатия асортимент на магазин "Billa". Tам ще ви предложат плодове и зеленчуци, грижливо отгледани от родни производители в едни от най-плодородните кътчета на България. Тази година веригата развива вече добре познатата кампания „BILLA Градини“ като въвежда специално разработена програма за намаляване нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците по проекта. Чрез тази програма BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до трапезата ни са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. Повече за програмата и кампанията можете да прочетете на www.billa.bg.
Френски тарт с царевица и пресни домати
Продукти:
прясно сварени царевични зърна (може и от консерва) - около 340 гр. (1 1/2 чаена чаша)
свежи червени домати - 300 гр.
яйца - 10 бр.
брашно - 260 гр.
краве масло - 170 гр.
кашкавал - 100 гр.
прясно мляко - 2 чаени чаши
сметана с 25% масленост - 2 чаени чаши
вода - 80 мл
сол на вкус
Приготвяне:
Първо пригответе тестото: в купата на блендера сложете брашното, солта и нарязаното на кубчета студено масло. Смелете на трохи.
Добавете леденостудената вода и мачкайте с ръце, докато се оформи тесто. Не е необходимо да е гладко, само да се събере на топка.
Оформете от тестото диск, сложете го в плик или фолио и пъхнете в хладилник за минимум 30 минути.
Когато тестото се охлади, го разточете на кръг с диаметър 7-8 см по-голям от този на формата, в която ще печете.
Прехвърлете тестото във формата, притиснете добре и отрежете краищата.
Набодете тестото с вилица, отгоре сложете парче фолио и напълнете с някаква тежест (например суров боб, грах и пр.). Това е необходимо, за да не се надуе основата при печене.
Пъхнете тестото в загрята на 190 градуса фурна и печете около 25 минути. След това махнете отгоре тежестта и фолиото и печете още 5 минути, докато тестото стане златисто.
Докато основата се пече, пригответе плънката. Нарежете доматите на кръгчета.
Настържете кашкавала на едро ренде.
Пригответе заливката: В дълбока купа разбийте 6 с.л. брашно с 2 яйца, след това добавете останалите яйца, прясното мляко, сметаната, солта, черен пипер и мащерка на вкус.
На дъното на приготвената кора сложете нарязаните домати, царевицата и кашкавала. Отгоре излейте заливката - не е необходимо да използвате цялата.
Пъхнете формата във фурната и печете около 40 минути, докато заливката стегне. Охладете във формата.
Поднесете киша топъл или на стайна температура. Чудесно си отива с чаша охладено бяло вино.