Меки питки със сирене , заляти със специален млечен сос , който им придава невероятен аромат! Това е предложението ни за вкусна закуска днес - не го пропускайте, лесно и много апетитно е:
Питки със сирене и млечна заливка
Продукти:
100 мл топло мляко
1 супена лъжица суха мая
1 супена лъжица захар
100 мл гореща вода
100 мл олио
1 белтък
550 г брашно
1 чаена лъжичка сол
За заливката:
200 мл кисело мляко
2 супени лъжици сметана или кисело мляко
1 жълтък и сусам за поръсване по желание
Пълнеж:
малко сирене, шунка или по желание.
Начин на приготвяне:
Сложете 100 мл топло мляко, една супена лъжица суха мая и една супена лъжица захар в дълбок съд. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, докато се активира и стане на пяна. След това добавете 100 мл топла вода, 100 мл олио и един белтък. Постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол.
Разбъркайте първо с лъжица, а след това омесете на ръка. Прехвърлете тестото върху работната повърхност, след което го омесете добре за около 5 минути, докато стане гладко, меко и незалепващо. Поставете омесеното тесто в купа, покрийте го с найлоново фолио и го оставете на топло, докато удвои обема си.
За да ускорите процеса, можете да го поставите във фурната на 40-50 градуса за около половин час. След това омесете отново тестото и го разделете на 8 части. От всяка част оформете топка, разтегнете я с длани, напълнете я с натрошено сирене или пълнеж по избор, след което затворете и оформете на питка.
Така оформените питки се нареждат в средно голяма намазнена тава за печене (може и да застелете с хартия за печене). Покрийте ги с найлонов плик и кърпа и ги оставете на топло за около 40 минути.
През това време пригответе заливката: Смесете 200 мл кисело мляко с 2 супени лъжици заквасена сметана и 1 жълтък. Разбъркайте, за да се изравнят съставките, след което залейте с получения сос равномерно втасалите питки.
Отгоре поръсете сусам и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса, да се пече около 20 минути.
Да ви е сладко!