За тестото:
1 пак. суха мая
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка сол
750 мл топла вода
4 чаши от 250 мл брашно
1 яйце
сокът от 1/2 лимон
1 супена лъжица настъргана лимонена кора
1 чаена лъжичка узо или ракия
За сиропа:
125 мл мед
125 мл вода
125 гр. захар
За поръсване:
канела на вкус
нарязани орехи по желание
500 мл олио за пържене
В голям съд поставете пакетче суха мая, солта, захарта, 1 чаена лъжичка брашно и 250 мл топла вода.
Оставете сместа в покой 5-10 минути. докато шупне маята.
Щом се надигне, добавете останалите 500 мл топла вода, 1 яйце, кората и сока от лимон, узото, и разбъркайте с тел.
Добавете постепенно брашното и бъркайте с дървена лъжица, докато сместа се обедини и се получи доста меко тесто.
Покрийте тестото с фолио и чиста кърпа и го оставете да втасва на топло място или на стайна температура 1-2 часа - трябва да удвои обема си.
Докато тестото втасва, пригответе сиропа. В малка тенджерка поставете всички съставки и ги загрейте на умерен огън, докато се разтопи захарта и медът стане течен.
Дръпнете съда настрана. В малък съд поставете вода и го оставете там, където ще пържите.
В голяма тенджера поставете олиото и го загрейте добре. След това вземете чаена лъжичка, потапяйте я първо във водата, а след това гребвайте с нея от тестото и пускайте топките в загрятото олио. Пържете до зачервяване, като обръщате поничките от всички страни.
Изваждайте ги с телена лъжица и ги поставяйте върху домакинска хартия, за да се отцедят
мазнината. Когато всички са готови, прехвърлете в друг съд и ги залейте със сиропа. При поднасянето поръсете с канела (по желание) и нарязани орехи.