За фунийките:
250 гр. брашно
30 гр. пудра захар
50 гр. свинска мас + още малко за пърженето
1 ч.л. какао
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1 яйце + 1 за намазване
30 мл. оцет
30 мл. Марсала или друго десертно вино
Крем:
750 гр. сирене Рикота
5 супени лъжици пудра захар
50 гр. шоколад
1 малка лъжица ванилова есенция или ванилова захар на прах
Допълнително:
100 гр. шоколад
ядки, бонбони и др.
Традиционен сицилиански десерт, вкусен, с ронлива и хрупкава коричка, и мек и богат крем. Ако ви звучи вкусно, непременно опитайте:
За фунийките:
1. В един съд се поставят брашното, захарта, свинската мас, какаото, солта, канелата и яйцето, и всичко се обърква добре.
2. В така приготвената смес се добавят оцетът и виното, и се замесва твърдо тесто.
3. Приготвеното тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
4. Готовото тесто се разточва много тънко и се нарязва на кръгове с формичка.
5. Всяко кръгче се завива около специална цилиндрична формичка, а ако нямате такава, може да си ги направите от алуминиево фолио. Двата края на тръбичките леко се припокриват и се залепват с яйце.
6. Приготвените фунийки се пържат в предварително загрята свинска мас.
7. Канолите се поставят в загрятата мазнина с шева надолу, за да не се отворят.
Крем:
1. В купа се поставят Рикотата, пудрата захар, ситно нарязания шоколад и ваниловия екстракт. Разбиват се добре, така че да се получи хомогенна маса.
2. Шоколадът се разтопява и двата края на канолите се потапят в него, след което се овалват в смлени ядки (или счукани бонбони).
3. Така приготвените тръбички рапица се пълнят с крема, поръсват се с пудра захар и са готови за консумация.
Забележка:
След като се напълнят, канолите се поднасят незабавно, ако искате да се хрупкави, или се оставят поне 2-3 часа с крема, ако искате да са мекички.