Месо, което се топи в устата! Точно както ние слагаме топчета от кайма в бульона, така македонците ги пускат в богат доматен сос и правят най-вкусната Яхния с кюфтенца ! Пръстите да си оближеш!
Фантастичен вкус и аромат, красив червен цвят. Пригответе я и вие по много лесен начин и се насладете на вкуса.
Македонска яхния с кюфтенца
Продукти:
- 1/2 кг кайма
- 1 яйце
- 1 глава лук
- 2 лъжици галета (панировъчни трохи)
- 1,5 лъжици брашно
- 2 лъжици доматено пюре
- 1 лъжица доматен концентрат
- сол, черен пипер, суха подправка
- червен пипер
- олио
- 1 супена лъжица магданоз
Приготвяне:
Снимка: YouTube
Объркайте каймата с яйцето, лука, галетата, подправки на вкус и по желание - нарязан пресен магданоз. Посолете, ако е необходимо, аз добавям вътре и 1-2 лъжици универсална подправка (вегета).
Снимка: YouTube
От обърканата кайма с навлажнени длани оформете топчета колкото орех.
Снимка: YouTube
Пуснете ги да се запържат в загрято олио, докато се запечатат и зачервят от всички страни.
Снимка: YouTube
След това ги бутнете с лъжица в единия край на тигана и сложете вътре 1,5 лъжици брашно, както и 1 лъжица доматен концентрат.
Снимка: YouTube
Разбъркайте хубаво, след което налейте вътре 100 мл вода. Добавете доматеното пюре, сол и подправки на вкус и оставете ястието да къкри, докато сосът се редуцира и сгъсти. Накрая прибавете нарязан магданоз и дръпнете от огъня.
Снимка: YouTube
Поднесете яхнията върху канапе от сварен ориз.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube