Сред огромния брой възможни марината за месо има една много необичайна - н Coca-Cola. Тя дойде при нас от страните от Латинска Америка (предполага се, че виното е твърде скъпо за използване). И тогава идеята се утвърди в страните от Азия . Изненадващо, месото е толкова крехко, че дори кулинарен скептик ще бъде приятно изненадан. Запознайте се: празнично приготвено свинско с Coca-Cola !
Вкусът е много богат, а самото парче е покрито с апетитна коричка. И ако не разкажете на гостите си за основната съставка, никой дори няма да предположи, че това е обикновена кола . Тази рецепта спестява много време и нерви, изразходвани за готвене на месо.
Съставки
свинско 3 кг
Бахар 1 супена лъжица
Чесън 1скилидка
Лук 1
Канела 1щипка
Карамфил 4 бр
Бадиан 1 компютър.
Портокалово сладко 3 с.л.
"Кока Кола" 2 л
Лимон 1
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) вкус
Подготовка
1. Избършете парче свинско месо (за предпочитане с кожа) на сухо и направете дълбоки разрези от едната страна. За предпочитане успоредно или напречно. Разтрийте със сол и подправки.
2.
3. Смесете кока-кола с лимонов сок, сладкото от портокал, кора от един лимон и изсипете тази смес върху месото. Покрийте и мариновайте в хладилника за 2 часа. След това мариновайте още час при стайна температура.
4. Поставете месото в кола под капак или фолио във фурна, загрята до 200 градуса и печете 30 минути. След това намалете температурата на 150 и печете още 2 часа.
5. След това вземете фолиото или капака и печете свинското месо още час. След това отцедете течността, повишете температурата до 200 и печете още 30 минути, докато стане хрупкава коричка
Канелата и карамфилът придават на ястието ярък и запомнящ се вкус, но разбира се единствено и само по ваш избор може да ги добавите. А лукът и чесънът присъстват в рецептата за фини аромати.
При нарязването се получават красиви и много нежни парчета, които могат да се сервират както топли, така и студени.