Чудили ли сте се някога защо не е хубаво да варите една и съща вода два пъти ? Лекарите съветват да се използва за приготвяне на чай и кафе само водата, която е варена веднъж, пише Trucs Et Astuces .
Това означава, че всеки път, когато ви потрябва вряла вода, първо трябва да излеете старото съдържание на чайника/каната, преди да добавите нова течност.
Какво се случва с водата по време на варене?
Обикновено за готвене и пиене използваме преварена вода . Причината е една единствена - чрез варенето се унищожават, доколкото е възможно, всички бактерии и микроби, които се съдържат във водата от чешмата.
Всъщност повечето бактерии и микроби умират под въздействието на високи температури. Но какво друго се случва със състава на H2O, когато достигне 100 градуса по Целзий?
1) Когато водата заври, молекулите на кислорода и водата се изпаряват.
2) Всяка вода съдържа определени примеси. При високи температури, те не отиват никъде. При 100 °С се отделят атомите на кислорода и водата, но всички соли ще остават вътре. Най-интересното е, че концентрацията им ще се увеличи, тъй като самата вода е станала по-малко.
3) Във водните молекули присъстват водородни изотопи. Това са тежки химически елементи, които са устойчиви на повишаване на температурата до 100 ° C. Те се утаяват на дъното, правейки течността "по-тежка".
Опасно ли е повторното завиране?
А защо всъщност да го правим? Бактериите умират още по време на първото завиране. Няма нужда от повторна топлинна обработка.
1.
2. Кипенето "убива" вода. Колкото по-често се извършва топлинна обработка, толкова по-безполезна е течността в дългосрочен план. Кислородът се изпарява, обичайната формула Н2О се нарушава от гледна точка на химията. Поради тази причина, името на такава напитка е "мъртва вода".
3. След кипване във водата остават всички примеси и соли. Какво се случва с всяко подгряване? Кислородът си отива, водата също намалява. Следователно концентрацията на солта се увеличава. Разбира се, тялото не усеща това веднага.
4. Като правило варим хлорирана вода. В процеса на нагряване до 100 ° С хлорът реагира с органичните вещества. В резултат се образуват канцерогени. Честото завиране увеличава концентрацията им. И тези вещества са изключително нежелани за хората, тъй като те провокират рак.
Преварената вода е малко полезна. Повторната обработка я прави още по-вредна. Затова следвайте тези прости правила:
- за варене всеки път наливайте прясна вода;
- не варете отново течността и не добавяйте прясна вода към остатъка;
- преди да сварите водата, оставете я да престои няколко часа.
А вие как процедирате? Варите ли водата повече от веднъж или се стараете да наливате прясна вода в канат всеки път?