Всички сме свикнали да ядем тези плодове като изхвърляме костилките им. Но оказа се, че те могат да ни донесат големи и различни ползи.
Кайсиевите костилки имат куп полезни качества и с тях може да направим чудеса, които пък да се отблагодарят на здравословното ни състояние – и не само!
Ето невероятни предимства на кайсиите и ядките им, за които дори и не сте подозирали:
Яжте просто така
Кайсиевите ядки се чупят и вътрешността им се яде.
Факт е, че самите костилки са богати на желязо, магнезий, калий и фосфор. Освен това те съдържат витамини от група В и циановодородна киселина.
Последните имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система: понижават кръвното налягане и нивото на „лошия“ холестерол.
Не бива обаче да злоупотребявате с консумацията на кайсиевите костилки , тъй като те съдържат отрова, която може да повлияе негативно на здравословното ви състояние.
Паста от кайсиеви ядки
Този полезен и сладък деликатес се прави от кайсиевите ядки. Това е паста, наречена „урбеч“. Това изисква една супена лъжица мед, 300 грама семена от кайсия и 40 грама масло. Семената трябва да се накиснат и се накълцват в блендер и след това да се добавят останалите съставки. Така пастата се използва при лечението на настинки, тъй като помага да се справи с възпалителните процеси.
Десерти
Изсушените и накълцани семена от кайсия могат да се добавят към различни сладки (и не само) печива. Например в кашкавал със сирене и извара. Някои домакини обичат да украсяват домашните сладки с кайсиеви ядки. Ако смятате да направите сладко от кайсии, добавете към него семената, за да стане по-здравословно и с по-богат вкус.