Знаете ли, че понякога дори обикновените кухненски отпадъци могат да бъдат по-полезни, отколкото изглежда? Това важи точно за семената на чушката .
Всеки ден се образуват много отпадъци по време на приготвянето на всякакъв вид храна.
Въпреки това, това, което често мислим за просто отпадъци, може да се използва чудесно.
Разбира се, ако знаете как и за какво.
Днес ще ви посъветваме как да използвате семена от пипера, остатъци от билки, ябълкови кори и други обикновени отпадъци от кухнята.
Може да се изненадате колко чудесно могат да ви служат тези остатъци.
Семена от чушка
Снимка: pixabay
Пиперът сам по себе си е много здравословен зеленчук и си струва да го консумирате под различни форми.
Знаете ли, че семената и средата на чушката съдържат дори повече минерали и витамини от самия плод?
Силно препоръчваме да ги включите в менюто. Можете да направите това по много начини.
Следващият път, когато приготвяте чушки, не изхвърляйте семките и средата, а ги оставете настрана и ги оставете да изсъхнат .
Снимка: pixabay
Изсушените натрошени семена можете да използвате като чудесна подправка, която е отлична например в домашни бульони или яхния.
Те крият не само специфичен аромат, който ще накара вашите ястия да ухаят добре, но и отчетлив вкус , който ще придаде отличен вкус на храната.
Сушените семена от люти чушки са отлични за пикантни ястия.
В професионалните кухни семената винаги се съхраняват грижливо, именно за производството на споменатата вече подправка.
Остатъци от билки и подправки
Снимка: pixabay
Ако използвате пресни билки в кухнята си, най-вероятно ще използвате само листата или тънките части на стъблото.
Дебелият стрък често се озовава в боклука, защото не знаем как да го използваме правилно.
Чудесен съвет е да ги добавите към оцет или масло и да направите отлични ароматни масла за вашите ястия (например стръковете от розмарин, мащерка, кориандър или магданоз са идеални).
Можете също така да изсушите дръжките, да ги натрошите и да ги добавите към солта - така получавате отлична овкусена сол, чудесна за скара или овкусяване на печено месо.
Изсушени стръкове мента, смесени със захар, са отлични за домашно приготвени лимонади, напитки или десерти.
Кора от пъпеш/диня
Ако имате проблем с акне, кората от динята или пъпеша може да ви помогне.
Не я изхвърляйте, а я сложете във вода и оставете да престои поне 24 часа.
След това втрийте кората в кожата си.
Нежното втриване ще помогне за премахване и бързо заздравяване на следите от акне .
Ябълкови кори
Снимка: pixabay
От ябълковите обелки лесно може да се направи полезна съставка за нашето домакинство - ябълков оцет.
Всичко, което трябва да направите, е да нарежете корите на по-малки парченца, да ги залеете с обикновен оцет и да оставите да ферментират.
Когато сместа ферментира, на ваше разположение е ценният плодов оцет.
Снимка: pixabay
Ако приготвяте десерт или просто сервирате ябълки без кората – определено обелките не трябва да се озовават в кошчето.
Особено ако разполагате с домашни ябълки.
От корите можете да си направите още ароматен чай.
Поставете ябълковите кори върху кръговете под очите и ги оставете да действат няколко минути. След това просто отстранете кората, измийте лицето си и нанесете обикновен крем - кръговете са изчезнали.
Кори от краставици
Ако приготвите салата от краставици и обелите краставиците, пак можете да оползотворите чудесно корите.
Например, те ще ви помогнат да върнете блясъка на обувки от тъмна кожа - просто ги натъркайте с корите.
Можете също така да ги използвате, за да създадете естествен освежител за въздух за вашия дом с чудесен свеж аромат.
Всичко, което трябва да направите, е да сложите корите в тенджера, да ги залеете с вода и да оставите сместа да поври за малко.
След това добавете лимонов сок, налейте в бутилка със спрей-накрайник и можете да се насладите на свеж и приятен аромат.
Снимка: pixabay
При запотяване на огледалата ще ви помогнат също обелките от краставици.
Достатъчно е просто да натъркате стъклената повърхност с тях.
Желаем ви успех!