В съвременния свят магазините ни очакват зад всеки ъгъл, а разнообразието от продукти, които ни предлагат, е огромно. Но понякога това само затруднява ситуацията. Може да се натъкнем на продукт с просрочен срок на годност или в крайна сметка да купуваме неузрели или безвкусни плодове и зеленчуци. Хубавото е, че можете да избегнете всички тези неща, ако знаете правилните съвети.
Ние ценим здравето и парите си и затова научихме няколко трика, които ще ви помогнат да закупите пресни и здравословни продукти.
маслини
Когато избирате маслини, по-добре е да изберете такива с костилки . Това е така, защото след отстраняване на костилките маслините се поставят в марината, която влиза вътре и може да направи плода да изглежда като каша. Освен това, той засенчва истинския вкус на маслините, когато попадне вътре.
сьомга
Колкото и изненадващо да звучи, прясната риба не трябва да има добре изразена рибена миризма. Ако усетите това, вероятно рибата не е прясна.
Друг признак за свежест е цветът. Рибите от сьомга, които се отглеждат във ферма, обикновено са светлорозови на цвят, докато дивите риби обикновено имат по-тъмни нюанси. Ако по повърхността на рибата има сиви или кафяви петна, това означава, че рибата е била съхранявана от доста време.
фурми
Пресните фурми могат да бъдат набръчкани, но не твърде много, нито трябва да са прекалено жилави. Сушените плодове са най-добри, когато изглеждат месести и имат леко лъскава кора. Те не трябва да имат захарни кристали или бели петна, тъй като тяхното присъствие показва, че влошаването вече е започнало.
Чесън
Ако продавач декларира, че продаваният от него чесън е пресен, това може да се разбере с по- лека миризма. Ако миризмата е твърде изразена, вероятно зеленчукът е стар или е бил съхраняван неправилно. Освен това може и да започне да гние отвътре.
Цвекло
Когато купувате цвекло , изберете такива със зелени листа, тъй като това ще ви помогне лесно да определите, че зеленчукът е пресен. Но не винаги е възможно да се намери такова цвекло, поради което трябва да обърнете внимание на размера и корена на зеленчука. По-добре е да изберете не много голямо цвекло без прекалено много косми на опашката, в противен случай рискувате да получите твърд, несладък продукт.
Пъдпъдъчи яйца
Когато избирате пъдпъдъчи яйца, на първо място, не забравяйте внимателно да проверите и инспектирайте състоянието на черупката: тя не трябва да бъде повредена. Струва си да запомните срока на годност: до 30 дни при стайна температура и до 60 в хладилник. Ако опаковката няма дата на производство, можете да определите свежестта на яйцата по теглото им. Прясно яйце ще тежи 0,35 г-0,4 . Ако едно яйце е малко по-малко, това означава, че пъдпъдъчите яйца (както другите видове яйца) вече са започнали да изсъхват и е по-добре да изберете различни.
авокадо
Всички изразени петна , които се различават от основния цвят, показват, че нещо не е наред с плода. Най-добре е да избягвате авокадото с тъмни петна по кожата, тъй като това често е знак, че процесът на гниене е започнал. Можете също така да окажете натиск върху зоната до дръжката - ако можете да го набиете с пръст, плодът вероятно е презрял.
Нар
Понякога закупуването на нар се превръща в разочарование, защото той се оказва блед и не сладък отвътре. За да избегнете подобна ситуация, обърнете внимание на следното: формата на плода не трябва да прави идеален кръг, а по-скоро да е ъгловата, тъй като гладкостта и твърдостта на кората също са индикатор за зрялост.
лимони
На първо място, добрият лимон може да бъде идентифициран по теглото и дебелината на кожата му. Плодът може да не изглежда голям на пръв поглед, но трябва да е тежък. Тънката кожа и трапчинката на мястото, където преди беше стеблото с мини линии, излъчващи се от него, са знак за първокласен лимон. Те показват, че в плода има високо съдържание на минерали.
Наясно ли сте с някакви трикове, които ви помагат да изберете най-вкусните и пресни продукти в магазина?