Експертите предупреждават, че консумацията на яйца, приготвени на висока температура, като пържени яйца , може да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак.
А именно, когато яйцата се пържат дълго време при температури над 176 градуса по Целзий, могат да се образуват химикали , известни като оксистероли. Тези вещества са свързани с възпаление и стесняване на артериите, а продължителното излагане на тях може да увеличи риска от различни заболявания.
Оксистеролите се образуват, когато хранителният холестерол е изложен на високи температури за дълго време.
Снимка: pixabay
Лука ви съветва да изберете да приготвяте яйца при по-ниски температури, като на омлети или поширани яйца с минимално количество мазнина, за да намалите риска. А именно, излишното масло може да ускори процеса на нагряване на яйцата, увеличавайки шансовете за образуване на оксистерол.
Ползи от яденето на яйца
Въпреки че някои методи за приготвяне на яйца могат да имат вредни ефекти, яйцата са основно питателна храна с многобройни ползи за здравето. Те съдържат висококачествен протеин, аминокиселини и хранителни вещества като холин, които поддържат здравето на мозъка. Освен това яйцата са богати на HDL холестерол, известен като „добър“ холестерол, който помага за намаляване на излишните телесни мазнини и намалява риска от сърдечни заболявания.
Снимка: pixabay
Изследванията на оксистеролите в яйцата досега са ограничени в сравнение с огромните доказателства за ползите за здравето от консумацията на яйца. Според Люк, нагряването на HDL холестерола може да причини образуването на оксистероли, които според някои изследвания са свързани с отрицателни ефекти върху здравето.
Според проучване на Националния здравен институт от 2019 г. оксистеролите увеличават оксидативния стрес, процес, при който свободните радикали увреждат клетките и тъканите, което води до възпаление. Оксидативният стрес уврежда антиоксидантите, които предпазват тялото от ракови клетки. Изследване от 2018 г. предполага, че оксистеролите повишават риска от рак на гърдата, простатата, дебелото черво и жлъчните пътища. Изследване, публикувано в Cancer Prevention Research 2023, свързва високите нива на оксистероли с 22% повишен риск от рак на дебелото черво.
Снимка: pixabay
В допълнение, оксистеролите могат да се свържат с "лошия" LDL холестерол, причинявайки натрупване на плака в артериите, което възпрепятства притока на кръв и увеличава риска от сърдечни заболявания, според проучване от 2017 г., публикувано в списание Lipids in Health and Disease.
Как да приготвим яйца по здравословен начин?
За да намалите риска от оксистероли, експертите съветват да приготвяте яйцата при по-ниски температури.
Лука предлага омлети със зеленчуци и минимум мазнини, които са стабилни при високи температури, като масло от авокадо, което съдържа мононенаситени мазнини, свързани с понижаване на холестерола.
Снимка: pixabay
Тази подготовка на яйцата позволява по-добро оползотворяване на протеините, докато зеленчуците осигуряват допълнителни фибри и антиоксиданти. Вместо да се пържат, препоръчително е яйцата да се приготвят на умерени температури, като се добавят здравословни съставки. Поширани и варени яйца също са чудесен вариант, както и печени яйца със зеленчуци.