Кюфтета или бургери, името няма значение, защото този обяд ще надмине всичките ви очаквания, както надмина и нашите! Крайният резултат ще ви изненада приятно, защото ще получите обяд като приготвен като в топ ресторант.
Има толкова много рецепти за кюфтета и всяка домакиня има свой начин да ги приготви. Някои добавят хляб към каймата, други добавят ориз, а ние ще ви представим рецепта, която е малко по-различна от останалите, но много проста и бърза, и най-важното - много вкусна.
След няколко минути ще имате вкусен обяд на масата и всички ще искат още и още.
Изберете мляно месо за кюфтета по ваш вкус, можете да използвате чисто телешко, смесено телешко или свинско или смляно пуешко/пилешко месо. Ето всички продукти за вкусните Гурмански кюфтаци :
Гурмански кюфтаци
Необходими продукти:
- 700 г кайма
- 1 яйце
- 10 г сол
- щипка черен пипер
- 2 глави лук
- 3 картофа
- 3 сварени яйца
- 30 г заквасена сметана
- 150 г моцарела
Приготвяне:
Сложете месото в купа и добавете яйцето. Овкусява се със сол, щипка черен пипер и всичко се разбърква. Разделете месото на 6 приблизително равни части и от всяка част оформете бургер/кюфте със средна дебелина.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Кюфтетата се нареждат в огнеупорен съд, предварително леко намазнен и се оставя разстояние между тях, за да не се слепят при печенето. След това обелете двете глави лук и ги нарежете на ситно, след което ги сложете да се запържат в тиган със сгорещено олио.
При задушаването лукът не трябва да се карамелизира, а само да потъмнее малко, колкото да омекне, затова го задушавайте на умерена температура. Измийте добре картофите, обелете ги и след това ги настържете.
Сварете три яйца, след което ги настържете, когато изстинат. Добавете сметаната към настърганите яйца и разбъркайте. Разпределете запържения лук върху бургерите, след което повторете същото с настърганите картофи.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това се намазват със сместа от сварени яйца и сметана и накрая се поръсват с настъргана моцарела или друго сирене по избор. Покриваме съда с алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След изминалото време махнете фолиото и ястието се връща в горещата фурна да се запече на същата температура за още 10 минути, докато кашкавалът се разтопи и хване коричка.
Обядът е много обилен и засищащ, а като гарнитура може да добавите ориз или просто салата, защото картофите вече са в месото.
Да ви е сладко!