Кое е любимото ви месо за готвене? Нека се опитаме да отговорим на този въпрос. Това е пиле. Не е ли? Първо, достъпно е. На второ място, отнема малко време за готвене. Трето, правилните подправки правят чудеса. Четвърто, може да се комбинира с всякакви продукти. Но коя част от пилето е най-здравословна ...
Има ли разлика? Ще бъдете изненадани, но разликата е значителна. Ако вземем цяло пиле, то то наистина съдържа много аминокиселини и протеини, калоричното съдържание на това месо е много по-ниско от, например, свинското, а редица полезни микроелементи създават защитна бариера за тялото . Но ако не вземете цяло пиле, кои са най-полезните части от пилето?
Коя е най-здравословната част от пилето?
Гърди .
В процентно изражение най-малкото количество вредни вещества, както и вредният холестерол, са характерни за гърдите. Редовно консумирайки такъв продукт, не е нужно да се притеснявате за появата на сърдечно-съдови заболявания.
Черният дроб .
Един от най-популярните и обичани продукти не радва с полезността си. Тук има много мазнини и лош холестерол, а обемът на протеините е незначителен. Но, от друга страна, пилешкият черен дроб съдържа много мед, витамин В12 и желязо.
Крака и бутчета
Ако се чудите коя част от пилето е най-здравословна, тогава краката и бутчетата са някъде в края на списъка. Тук има много малко протеини и има почти два пъти повече нездравословни мазнини.
Крила .
Това е най-вредната част от пилето поради факта, че тук практически няма месо, а мастните тъкани не носят никаква полза. Ако ги купувате готови, тогава знайте, че продуктът е приготвен в голямо количество масло и с добавка на основата на вредни сосове. Подобна храна трудно може да се нарече част от диетичното меню.
Сега признайте, каква част от пилето купувате и готвите най-много? Това не означава, че по-вредните и по-малко хранителни части трябва да бъдат напълно изоставени. Просто се опитайте да ги използвате по-рядко, а също и вижте по-долу как най-добре да ги приготвите. И още нещо: ако решите да преминете към диетична или здравословна диета , заложете на гърди
Как да се отървем от химикалите в закупеното от магазина пиле
Количеството канцерогени в закупеното месо се намалява няколко пъти след внимателна термична обработка.
Предпочитайте варено месо пред пушено и пържено, тъй като то запазва максималното количество хранителни вещества.
Гответе парчетата пилешко в два бульона. Отцедете първия бульон 20 минути след кипене. Заедно с него вредните вещества, както и хлорът, ще си отидат.
Винаги отлепете кожата преди готвене, тъй като кожата поема повечето от вредните химикали.
Следвайки тези съвети, така ще се погрижите предварително за здравословните ползи от пилешкото месо .
Не прекалявайте с храни като пържено или пушено пиле. Това е първият източник на така наречения лош холестерол. Тук вече не е необходимо да говорим за ползите и опасностите от пилешко месо за организма, защото дори и най-полезният продукт, приготвен по този начин, носи само вреда. Научихте ли нещо ново за себе си? Не забравяйте да кажете на приятелите си за това.