Никога не яжте храна, която е хванала мухъл, дори и малко- ще си причините нещо ужасно. Ето какво!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Никога не яжте храна, която е хванала мухъл, дори и малко- ще си причините нещо ужасно. Ето какво!
9694
Снимков материал: pixabay.com
Никога не яжте храна, която е хванала мухъл, дори и малко- ще си причините нещо ужасно. Ето какво!

Безопасно ли е да се махне мухъла и да се изяде останалото?

Мухълът не е единствено зелените космати петна ​​на повърхността на хляба или кадифените точки върху старите плодове.

Оказва се, че тези цветни петна, видими с невъоръжено око, са единствено спорите, с които се размножават и които придават на мухъла цвета му. Останалата част от тялото, неговите разклонения и корени е трудно да се забележат и обикновено са заровени дълбоко в храната ни.

И тъй като цветните спори по повърхността на вашата храна са единствено част от организма, остъргване или изрязване на тази част от вашия хляб например няма да спаси храната ви от гъбичките.

"Повечето форми са безвредни, но някои от тях са опасни", съобщава Надин Шоу (Nadine Shaw), специалист в Министерството на земеделието на САЩ (U.S.

Department of Agriculture - USDA) в интервю за Live Science.

"Някои форми съдържат микотоксини, които са отровни вещества и които могат да предизвикат алергични реакции или респираторни проблеми. По-специално един конкретен, наименуван афлатоксин. За него е известно, че причинява рак, твърди Шоу.

Микотоксини се срещат преди всичко при гъбни форми, които растат по зърна и ядки, но могат да бъдат намерени в гроздов сок, целина, ябълки и други продукти, според USDA. Прословутите афлатоксини са широко разпространени при царевицата, фъстъците и нивата им в храните се следят стриктно от американската администрация по храните и лекарствата на САЩ и Американското министерство на земеделието.

 

За да запазите храната си от мухъл, Шоу дава следните препоръки:

Покрийте храната, за да я предпазите от разлагане от въздуха със спори на мухъл.

Използвайте силно затварящи се контейнери за бързо развалящи се храни и ги съхранявайте в хладилник, където ниската температура потиска растежа както на гъбни, така и на повечето бактериални видове.

Използвайте остатъците от храната в рамките на три до четири дни.

Източник: nauka.offnews.bg/

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft